Ezek lesznek 2024 legnagyobb lakberendezési dobásai, így lehet a tied a legmodernebb otthon

GettyImages-1283757644

A jövőre nézve arra biztatnak a lakberendezés nagyágyúi, hogy vidáman, kreatívan és pozitívan álljunk az élethez, merjük vállalni egyéni ízlésünket, hagyjuk érvényesülni emlékeinket, engedjünk be életünkbe és otthonunkba minél több napfényt, kombináljuk bátran a régit az újjal, és közben tartsuk szem előtt a természetet és a bolygó érdekeit is. Mindehhez csoda szép és kiváló ötleteket kínálnak.

Három a magyar igazság. Ha csak ennyit emelhetünk ki az előttünk álló időszakra szóló, szédületesen inspiráló, színes, lendületes, eklektikus, természetközeli és bohém lakberendezési tippek mögött meghúzódó alapelvekből, akkor minden bizonnyal a következőket említenénk, bár kár lenne a többi, szemet gyönyörködtető és szívet melengető ötlet mellett elmenni:

  1. Otthonod legyen kreatív, egyedi, saját ízlésedre formált, amiben igazán jól és otthon érzed magad.
  2. Kapcsolódj a természethez, engedd közel a napfényt és a zöld lombokat.
  3. Maradj fenntartható, alakítsd lakhelyedet környezettudatosan, amiben élni is jobb érzés.

„A legnagyobb különbség az enteriőr- és divattrendek között, hogy míg gardróbunkat könnyedén frissíthetjük szezonálisan egy-egy új darabbal, otthonunkban ez már nehezebben kivitelezhető, hiszen ideális esetben bútoraink nemcsak esztétikai, de funkcionális szerepet is betöltenek –mondta el a Díványnak Szilassi Márton divat-PR- és lakberendezési trendszakértő. Így a lakástrendek alakulása lényegesen lassabb, mint a divatban, és ritkán tapasztalunk nagy kilengéseket a szezonok között. Ráadásul a legtöbben csak akkor fordítunk különösebb figyelmet a legfrissebb lakástrendeknek, amikor költözünk, felújítunk vagy egy helyiséget átalakítunk. Ilyenkor sokan elborzadnak, mennyit változott a »divat«, ezért talán érdemes évről évre egy röpke pillantást vetni arra, mivel is dolgoznak aktuálisan a belsőépítészek, lakberendezők.”

Green living, közel a természethez

A fenntarthatóság 2024-ben a lakberendezésben is homloktérbe kerül, ezért a természetközeliség már itt sem csak esztétikai jellemzőként, de teljes életformaként fogható fel. Ennek eleme lehet, hogy annyira közel engedjük magunkhoz a természetet, amennyire csak tudjuk. Ezt elérhetjük akár az ablakok lecsupaszításával, ha hagyjuk, hogy minél több napfény áradjon be, vagy a kinti fák lombjaiban bentről is minél többet gyönyörködhessünk. Emellett a biofil, természetes és természetbarát alapanyagok használata is preferált. A faanyagok, a nagy szobanövények és a zöld szín dominanciája is lényeges, ami egyébként is, bizonyítottan harmóniát és nyugalmat kölcsönöz.

Aki most kezd építkezésbe, annak érdemes fontolóra venni a minél nagyobb ablakok, üvegtetők, tetőablakok kínálta egyedülálló lehetőséget arra, hogy szinte állandóan a szabadban érezhesse magát, és minél több természetes fényt élvezhessen.

Dopamin a lakásban

A szakértők arra biztatnak, engedjük meg, hogy saját egyéniségünk tükröződjön az otthonunkon is. olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amikre örömöt okoz újra és újra rátekinteni. Azokat a színeket használjuk, amiket szívesen nézünk, és olyan személyes tárgyakkal dekoráljuk környezetünket, amelyek kedves élményekre emlékeztetnek. Ez a dopaminhatás a lakberendezésben, amit könnyű kialakítani, és megéri kipróbálni.

„Azzal, hogy minél több időt töltünk/töltöttünk otthon a pandémia miatt, megérkezett a felismerés is, hogy jobb érzés minél barátságosabb terekben relaxálni, vendégeket fogadni – mondja Szilassi Márton. Talán emiatt kezd az is egyre fontosabbá válni, hogy alapbútorainkat fokozatosan meghatározóbb darabokra cseréljük, amikhez egyes esetekben érzelmi kötődésünk is lehet. Amikor ilyen bútort választunk, fontos, hogy figyelembe vegyük a rendelkezésre álló teret, illetve hogy milyen üzenetet akarunk vele kommunikálni. Egy jól megválasztott »statement piece« kiváló beszélgetési alap lehet, ami valamilyen érzelmet, gondolatot vált ki belőlünk vagy otthonunkba érkező vendégeinkből, vagy csak külön örömet okoz használójának a mindennapok során.”

Mindenhol jó, de legjobb otthon (dolgozni)

„Bár a home office a Covid kezdete óta szerves része belső tereinknek, mostanra talán ennek sokkal kifinomultabb verzióit láthatjuk. Már nem csak »multifunkcionális terekben«, a nappali sarkában gondosan elhelyezett íróasztalról beszélhetünk egy kis fikusszal. Sokan külön szobákat, félszobákat rendeznek be, hogy hosszú távon otthonról is tudjanak dolgozni. Ez persze kényelmi és esztétikai szempontból is nagyon előnyös, azonban egyre nagyobb az igény a stílusos és egyben praktikus, egyedibb, otthoni irodabútorokra is” – avat be a trendszakértő.

Eklektika

A múlt varázsát idéző klasszikus elemeknek egy friss csavarral könnyen új színezetet adhatunk egy modernebb, funkcionálisabb darabbal kombinálva, és az eredményként kapott kevert stílus a benne élőknek is új lendületet adhat. Örökzöld a múlt század első harmadának, közepének letisztult art deco vonalvezetése, ami a mai dizájnerdarabokkal is kiválóan illeszthető, de a még klasszikusabb elemekhez is passzintható. Ezek egyszerű, de nagyszerű vonalai, a természetes anyagok iránti preferenciája és letisztultsága sosem megy ki a divatból. Ráadásul, az egyediség hangsúlyozásának előtérbe kerülésekor azt sem szabad elfelejteni, hogy az antik, vintage vagy retró darabok mindig történeteket is elmesélnek, hordozzák a múltat, és van, aki szeret elgondolkodni azon, mi mindent láthatott már egy egyszerű komód vagy egy régi fotel.

Lendületes vonalak

Ahogy Dalínál elfolyik az idő, Gaudinál elvesznek az egyenes vonalak, és az organikus, természetből vett, kacskaringósabb, lendületesebb, görbe vonalak játsszák a fő szerepet, úgy most a mi otthonunkba is, hangsúlyozzák a szakértők, érdemes játékos vonalvezetést csempészni. Ez elérhető egy kevéssé szigorú, nem szögletes kanapéval, szokatlan dohányzóasztallal vagy bohém állólámpával is.

Színkavalkád

Az egyhangú szürke kanapék ideje kicsit leáldozott, de egy bátrabban megválasztott, egyéniségünkhöz illő huzattal környezettudatosabb módon nem kell az egész bútortól megválni, hogy újat varázsoljunk belőle. 2024-ben a természetes bézs árnyalatok használata a natúr fával egyike lesz a legharmonikusabb és legelegánsabb kombinációnak, főleg elefántcsont vagy arany kiegészítőkkel, színekkel társítva. De legalább ennyire szorgalmazzák a szakértők a merészebb színek bevetését is.

Ezekhez jól illenek azok a vidám, bohém apróságok, amik nagyon is meghatározó elemeivé válhatnak egy lakásbelsőnek. Most ezek alkalmazására is invitálnak a tervezők: egy-egy nagy állóváza, formatervezett lámpa, vidám szobrocska vagy karakteres díszpárna csodákra képes. 2024-ben ezekből választhatunk egy kellemes Barbie-rózsaszín vagy élénktürkiz enteriőr kiegészítőjéül is bármit.

„A szürke tipikusan az a szín, amivel legtöbbünknek egyfajta gyűlölet-imádat viszonya van – tudjuk meg Szilassi Márton divat- és lakberendezési tanácsadótól. Amennyire semleges, pont annyira tud meghatározó is lenni egy adott térben. A legtöbb negatív érzelmet talán a szürke túlzott, gondatlan használata válthatja ki. 

A szürke egy hideg szín!

Ezért hozzá nem értő használata könnyedén hideggé és barátságtalannál változtathatja a helyiséget. Mind emlékszünk még arra az elmúlt évtizedben népszerűvé vált trendre, hogy »legyen minden szürke, és majd feldobom színes díszpárnákkal«. Sajnos ez a valóságban nem így működik. Azzal, hogy meghatározó bútordarabjainkat szürkére váltjuk, az egész tér alaphangulatát megbélyegezzük, amin sajnos már a csillogós karácsonyi párna sem fog tudni segíteni – mondja a szakember, majd hozzáteszi: Véleményem szerint az elmúlt évek tartósan otthon töltött időszakai hozták meg azt a változást, hogy szándékosan minél melegebb, otthonosabb tereket akarunk kialakítani a közvetlen környezetünkben. 

Épp ezért a szürke nemcsak hogy elkezdett kopni, de teljesen eltűnni látszik belső tereinkből.

Azonban a neutralitás továbbra is sokaknak fontos, így mostanra átvették a bézs, meleg, homokszínek a dominanciát ezen a területen. (Persze, ez nem jelenti azt, hogy temethetjük a szürke színt, véleményem szerint a libikókaeffektus itt is hamar bekövetkezik majd. Pár év, egy következő generáció és egy »formabontó« tervező majd újra elhozza nekünk a tökéletes szürke nappalit” – tudjuk meg a trendszakértőtől.

Ugyan megmarad itt-ott a helye a szürkének is, de karakterrel és egyfajta párizsi eleganciát tükrözve, inkább csak különleges kiegészítőkkel vagy színekkel átitatva ajánlják azt a lakberendezők a jövőben. A lágy fekete nagyon elegáns változata pedig, érdekes módon, a hálókban és a fürdőkben kap egyre nagyobb szerepet majd.

Egy-egy meghatározó elem

Szilassi Márton szerint jövőre a nagy és hangsúlyos, határozott stílussal rendelkező csempék is jelentős szerephez jutnak a belsőépítészetben, ahogyan például a karakteres és különleges szőnyegek is. Ez utóbbit könnyű megváltoztatni, amivel teljesen új jelleget adhatunk egy helyiségnek, de egy komoly darabot akár egy életre is vehet az ember. De ha csak egy-egy olyan dologban gondolkodunk, ami igazán meghatározó lehet egy helyiség stílusában, akkor jussanak mindenképpen eszünkbe a formabontó tükrök. Ezeknek fontos funkciója a fényvisszaverő hatás is, de alakjuk, méretük és kialakításuk (lásd: keret) igazán domináns elemmé emelheti az egyszerű tükröt a nappaliban vagy az étkezőben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek