Mi az a kapszulagardrób, és hogy használjuk kreatívan?

GettyImages-1321255356 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Képzelj el egy olyan gardróbot, amelyben bár kevés ruha van, mindegyik passzol hozzád és egymáshoz is. Vígan és könnyedén fel tudsz úgy öltözni, hogy nem kell törnöd a fejed az aznapi összeállításon, s mégis napról napra változatossá tudod tenni harmonikus megjelenésed. A kapszulagardrób koncepciója pont ebben segít.

„A kapszulagardrób limitált számú ruhákból álló, személyre szabott, praktikus és a tulajdonosát kifejező miniruhatár” – mondja Tolnai Luca, a fenntartható öltözködési modell és a kapszulagardrób egyik jeles hazai úttörője.

Ennyi darab elég is a kapszulagardróbodba

„Egy kapszularuhatár állhat 50, de akár csak 20 ruhából is. Ez nagyon kevésnek hangzik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy mi, nők általában még ennél is sokkal kevesebb ruhát hordunk rendszeresen. A szekrény nagy részét a méretben, színben, fazonban, anyagban impulzív és felszínes kritériumok mentén kiválasztott, mégsem ideális göncök foglalják el. Így jellemzően mindig ugyanazt a pár darabot választjuk, amikor reggelente a ruhafogasok előtt dilemmázunk. Szembesülünk a »nincs mit felvennem« csalfa életérzéssel a csordultig teli szekrény előtt állva” – magyarázza az ismert jelenséget Luca, fenntartható szemléletű szín- és stílustanácsadó, hozzátéve: éppen ezen segít a kapszulagardrób.

Színek a ruhatáradba

Az interneten gyakran csupa monokróm, alapszínekből álló összeállításokat találsz, amikor a kapszulagardróbokkal kapcsolatosan próbálsz tájékozódni: fekete-fehér-szürke-bézs, ami valljuk be, nem túl izgalmas.

„Talán azért alakult ez így, mert a kapszulagardrób felé inkább azok orientálódnak, akik az öltözködésben a praktikumot, minimalizmust keresik. Mivel a nagyon színes ruhákat nehéz jól és sokféleképpen kombinálni, a kapszulagardrób követői hajlamosak inkább a letisztultság irányába terelődni” – meséli a szín- és stílustanácsadó a színekkel kapcsolatban, de közben gyorsan el is oszlatja a kételyeket.

A kapszulagardróbot bármely színből megvalósíthatod, ami hozzád illik
A kapszulagardróbot bármely színből megvalósíthatod, ami hozzád illikStudio Light and Shade / Getty Images Hungary

Tévhit viszont, hogy egy kapszularuhatárnak színtelennek kell lennie.

A saját ruhatárad rólad kell, hogy szóljon”

– magyarázza. Vagyis az a jó, ha mikroruhatár a te igényeidre és életmódodra van szabva, a te kedvenc ruhadarabjaid, színeid, formáid szerepelnek benne, és ez bármilyen, számodra kedves vagy előnyös szín, színcsoport lehet.

„Ehhez viszont nem árt egy adag önismeret: tudatosítanod kell magadban a kedvenc színeid, és jó, ha ismered a színtípusod is. 

A jól kombinálható szettekhez általában 3 bázisszín + 3 hangsúlyszín szükséges.

Bázisszínnek jók a korábban említettek, a fekete, tengerészkék, antraticszürke, csokibarna, fehér, bézs árnyalatok. Hangsúlyszínnek pedig egészen élénk és vagány színeket is be lehet építeni, pláne ha azok színtulajdonságokban passzolnak egymáshoz, és még téged is kiemelnek” – magyarázta Tolnai Luca.

A kombinálhatóság a kulcs

A kapszulagardróbodat érdemes évszakonként, az időjárásnak megfelelően összeállítani. Egy őszi ruhatár szeptember közepétől november elejéig kiválóan tud működni, utána érdemes fokozatosan melegebbre cserélni az átmeneti darabokat.

„Ahhoz, hogy közben igazán harmonikus szetteket tudj összerakni, hasznos, ha színben és stílusban is egymáshoz passzoló ruhákat tartalmaz a készleted. A lényeg mindig az, hogy csak annyi öltözék legyen elöl, amennyit épp hordasz is az adott időszakban” – tudtuk meg.

Évszakonként apránként cserélheted
Évszakonként apránként cserélhetedElizaveta Shishlyannikova / Getty Images Hungary

Több mint divat, ideológia!

„A kapszulagardrób szorosan kapcsolódik a fenntarthatósághoz, a minimalista életmódhoz és a hátizsákos utazáshoz. Lényege, hogy kevés, ám jó minőségű, szerethető, egymással jól kombinálható és lehetőség szerint fenntartható ruhadarabjaid legyenek. Ugyanis, ha kevesebbet veszel, többet költhetsz egy-egy darabra, emiatt nagyobb körültekintéssel választhatod ki az adott ruhadarabot. Jobban fog hozzád illeni, jobb minőségű is lesz, és kevesebb eséllyel fog a szekrény mélyén, vagy épp a szomszédos adományboltban landolni. Manapság egyébként is fontos, hogy jól átgondolt döntéseket hozzunk. A divatipart eluraló fast fashion gyártási modell óriási túltermeléssel és ökolábnyommal jár. Elég az Atacama sivatag ruhaszemétdombjaira gondolni, hogy megértsük, mekkora probléma a rossz minőségű ruhák féktelen gyártása, amelyek hamar szemétként végezik” – magyarázta Luca.

A ruhatemető látványa ijesztő
A ruhatemető látványa ijesztőStoryplus / Getty Images Hungary

Luca Vivienne Westwood szavaival zárja gondolatait: „Buy less, choose well and make it last”, azaz „vásárolj kevesebbet, válaszd meg jól, és vigyázz rá”.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek