Elton John és a Habitat for Humanity a HIV-fertőzöttekért

Olvasási idő kb. 2 perc

Elton John és a Habitat for Humanity összefogásával 320 család lakáskörülményein javítanak Kambodzsában – a támogatás kedvezményezettjei árva és veszélyeztetett gyermekek, valamint HIV/AIDS fertőzöttek.

Az Elton John AIDS Alapítvány és a Habitat for Humanity szervezete 2010. szeptember 14-én jelentette be a kambodzsai Phnom Penhben, hogy közös programot indítanak el. A program célja, hogy biztonságos otthont teremtsenek árva és veszélyeztetett kambodzsai gyerekeknek, valamint HIV és AIDS fertőzötteknek.

A program keretében 810 000 angol fontot (kb. 276 millió forintot) fordítanak a következő két évben 320 olyan család lakhatásának támogatására, akik árva és veszélyeztetett gyerekekről gondoskodnak, vagy amelyek érintettek HIV és AIDS fertőzés által. Összesen 120 új házat építenek és 200-at újítanak fel.

Egy 2005-ös UNICEF jelentés szerint a kambodzsai gyerekek 8,8 százaléka árva, egy 2007-es pedig 3 800-ra becsülte a HIV fertőzött, és évi 1 500-ra a HIV fertőzéssel világra jövő újszülöttek számát Kambodzsában.

“Az alapítvány százezreket támogatott, hogy fájdalomcsillapításhoz, gyógyszerekhez, ételhez, tanácsadáshoz, információhoz jussanak. Boldog vagyok, hogy a Habitat közreműködésével támogatásainkkal az AIDS elleni küzdelem egy új területén is megjelenhetünk: megfelelő és biztonságos otthonok építésével hozzájárulhatunk a jobb életkörülmények megteremtéséhez.” - mondta Sir Elton John azon az ünnepségen, amelyet szeptember 14-én tartottak Kambodzsa fővárosában, Phnom Penhben.

A rendezvényen résztvevő politikusok és tudósok is azt emelték ki, hogy az egészséges, biztonságos otthonok pozitív változást hozhatnak a segítségre szorulók életében.

Rick Hathaway, a Habitat for Humanity ázsiai és csendes-óceáni helyettes elnöke szerint az Elton John Aids Alapítvány támogatásának köszönhetően egészen más alapokra tudják emelni a lakhatási körülményeinek javítását célzó tevékenységüket Kambodzsában. Ez a program világszerte új dimenzióval - az AIDS elleni küzdelemben való szerepvállalással - gazdagítja a lakhatási szegénység elleni fellépést.

Habitat for Humanity

A Habitat for Humanity-t 1976-ban alapították az Egyesült Államokban. Célja a méltatlan lakáskörülmények felszámolása, és hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a tisztes otthon alapvető emberi jog. Alacsony jövedelmű családok lakhatási körülményein javítanak adományokból és önkéntesek bevonásával. Kambodzsában 2002-ben kezdte el működését a szervezet. Mikro-hitelekkel segített a családoknak megszabadulni a hitelcsapdából úgy, hogy közben képesek legyenek otthonuk fenntartására is. Eddig 1.000 kambodzsai családnak nyújtott segítséget az otthonteremtésben. Magyarországon 1996 óta működik a szervezet. Építési projektjei mellett pénzügyi és energia-hatékonysági tréningeket is szervez, részt vesz a Nemzeti Lakáspolitikai Tanácsadó Testület munkájában.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek