Egy sütés nélküli, gyorsan összedobható torta mindig jól jöhet.
A jó hír, hogy ehhez a tortához tényleg nem kell a sütőt bekapcsolni, a rossz hír viszont, hogy egy éjszakán keresztül hűtenünk kell. Megérni azonban ennyit várni erre a tortára: a kekszes alap kellemesen roppanós, a fehér csokis krém lágy-krémes, és a csoki édességét szépen ki tudjuk egyensúlyozni bármilyen bogyós gyümölccsel.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
Kekszes alap:
80 g zabkeksz
10 g kókuszreszelék
40 g olvasztott vaj
Fehér csokis réteg:
100 g tej
2 lap zselatin
1 rúd vanília
210 g fehér csokoládé
200 g hideg tejszín
egy marék bogyós gyümölcs (szeder, málna, áfonya, ribizli stb.), felolvasztott mirelit is jó
Gyümölcszselé:
150 g bogyós gyümölcs, felolvasztott mirelit is jó
2 lap zselatin
2 ek. cukor
1. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral – célszerű nemcsak a forma alját, hanem a teljes formát kibélelni a sütőpapírral, ugyanis a fehér csokis krém először elég híg lesz, és így biztosan nem fog tudni egy csepp sem kiszivárogni a formából.
2. A kekszes alaphoz a zabkekszet morzsásra törjük egy mozsárban, összekeverjük a kókuszreszelékkel, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat is. A vajas kekszmorzsát a kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük a formát.
3. A fehér csokis réteghez a tejet a vaníliarúd kikapart magjaival forrásig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Beledobjuk a kockákra vágott fehér csokit is, és teljesen simára keverjük. Ekkor hozzákeverjük a hideg tejszínt is.
4. Egy maréknyi bogyós gyümölcsöt a kekszes alapra szórunk, majd ráöntjük a fehér csokis krémet. Nem szabad megijedni, ilyenkor tényleg nagyon hígnak tűnik a fehér csokis krém, de ahogy szilárdul a csoki és köt a zselatin, gyönyörűen össze fog állni. Hűtőbe tesszük a formát egy éjszakára.
5. Másnap tetszés szerinti bogyós gyümölcsöket leturmixolunk, ha zavarnak a magok, át is passzírozhatjuk. A gyümölcspürét forrásig melegítjük a cukorral, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. A gyümölcszselét a fehér csokis rétegre öntjük, majd visszatesszük a hűtőbe, míg a zselé meg nem szilárdul.