Az icepop vagy jégnyalóka legnagyobb előnye a házi fagylalttal szemben, hogy nem túl macerás, pikk-pakk elkészül.
Jellemzően kevésbé selymes-krémes egy fagyihoz vagy jégkrémhez képest, de a jeges állag ne ijesszen el senkit, éppen emiatt sokkal hűsítőbbnek érezzük a nyári kánikulában.
Ahhoz, hogy a fagyiknál krémes állagot érjünk el, leginkább magas zsírtartalomra van szükség, amit jellemzően magas zsírtartalmú tejtermékekkel (főleg tejszín, mascarpone) érhetünk el – ezzel szemben az icepop gyakran vizes alapú. A jeges állagú jégnyalókák tehát nemcsak sokkal hűsítőbbek, hanem sokkal könnyebbek, kevésbé zsírosak, így a lastminute bikinidiéta közepén is bátran ehetjük.
Nem sok eszköz kell az elkészítéséhez: egy botmixer vagy turmixgép, illetve egy jégkrémforma. Jégkrémformát nyáron rengeteg konyhafelszerelési üzletben árulnak, de helyette például kisebb joghurtos pohár is megteszi.
Mi most három alap variációt mutatunk – nem is annyira konkrét receptek ezek, sokkal inkább ötletadók: bátran lehet kísérletezni éppen szezonális gyümölcsökkel!
A legegyszerűbb gyümölcsös
Tulajdonképpen ez az icepop nem más, mint egy lefagyasztott gyümölcsturmix. A jó érett gyümölcsöket összeturmixoljuk, ha nem érezzük elég édesnek, kicsi mézzel vagy porcukorral édesítjük, majd jégkrémformában kifagyasztjuk. Lehet bátran fűszerezni vagy akár egy kis alkohollal ízesíteni is: kóstolják meg a gyömbéres őszibarackot vagy a vodkás görögdinnyét! A különféle gyümölcsöket tetszés (vagy az aktuális hűtőtartalom) alapján kombinálhatjuk: a legfelső képen a jégnyalókák egy nagyobb érett mangóból, két őszibarackból és egy kis marék málnából készültek.
A joghurtos
A joghurt finom savanykás íze szintén nagyon jól működik gyümölcsös icepopokban. Ízlés szerint összeturmixoljuk a gyümölcsöt, joghurtot adunk hozzá, ha kell, mézzel édesítjük. A jégkrémformában rétegezhetjük is a leturmixolt, édesített gyümölcspürét a joghurttal, így márványos-csíkok popjaink lesznek. A fotón egy meggyes-joghurtos verzió látható.
A kakukktojás: étcsokis-barnasörös
Jégnyalóka azért nemcsak gyümölcsökből készülhet. Ez a változat egy főzött, krémes csokifagyival szemben nem tartalmaz tejterméket, de a sör alkoholtartalmának köszönhetően nagyon jó állaga lesz. Az étcsokoládéhoz nagyon jól passzolnak a kicsit melaszosabb ízvilágú, karakteresebb barna vagy fekete sörök, érdemes ilyet választani.
Hozzávalók:
3 dl barna vagy fekete sör
50 g nádcukor
70 g étcsokoládé
20 g holland kakaópor
egy csipet só
1. Az étcsokoládét apróra vágjuk, és egy tálba előkészítjük a kimért kakaóporral együtt.
2. A sörből egy decit a cukorral forrásig melegítünk. Ezt három-négy részletben hozzákeverjük az előkészített csokoládéhoz és kakaóporhoz. Sima, egynemű masszát kell kapnunk. Ha esetleg nem olvadt volna fel teljesen a csokoládé, óvatosan rá lehet melegíteni mikróban.
3. Hozzákeverjük a maradék két deci sört, végül a sót is. Teljesen kihűtjük, majd jégkrémformában kifagyasztjuk.