Egy klasszikus és népszerű nagyisüti: nem csoda, hogy a nagymamák készítették, mivel eléggé időigényes: tulajdonképpen sok-sok minitortát készítünk, krémmel töltve, kívülről is krémmel bevonva, kókuszreszelékbe forgatva, csokimázzal kenve…
Ezeket a műveleteket nem lehet megspórolni, de a régi receptekből hagyjuk el a margarint, cseréljük le a besameles, lisztes krémet egy könnyebb, alacsonyabb cukortartalmú, mégis gazdag vajas változatra, használjunk alapként a tej helyett kókusztejet, hogy felturbózzuk a kókusz aromáját, vonjuk be igazi csokival – a klasszikus forma megtartása mellett biztos nem fogunk csalódni az ízekben.
Hozzávalók: (20-25 darabhoz)
a piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
2 dkg holland típusú kakaópor
6 gr sütőpor
a krémhez:
1,5 dl kókusztej
12 gr étkezési keményítő
10 dkg cukor
20 dkg puha vaj
2 ek kókusztejpor (elhagyható)
az összeállításhoz még:
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg étcsokoládé
0,6 dl tejszín
2 tk étolaj
- Az egész tojásokat a kézi mixer legnagyobb fokozatán a cukorral világos, sűrű habos krémmé keverjük.
- A lisztet, sütőport és a kakaót elkeverjük, három részletben a tojásos masszára szitáljuk, és óvatosan, átforgató mozdulatokkal homogénné keverjük.
- 20x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a piskótatésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig, tűpróbáig sütjük. Pár percig nyitott sütőajtó mellett pihentetjük, majd a tepsiből kifordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és rácson hűtjük ki.
- A krémhez a kókusztejet lassan felmelegítjük, közben a cukrot és az étkezési keményítőt elkeverjük, kevés hideg vízzel simára keverjük, a kókusztejhez adjuk, és addig kevergetjük míg érezhetően besűrűsödik. (Ne forraljuk sokáig, mert akkor elenged a keményítő.)
- Egy mélyebb tálba öntjük a krémet, és 10 percig a kézimixer legnagyobb fokozatán keverjük.
- Az alapot szobahőmérsékletre hagyjuk hűlni, kissé újra felverjük, kanalanként hozzáadjuk a szintén szobahőmérsékletű, puha vajat, folyamatosan mixelve: a végére könnyű, fényes, habos, levegős krémet kapunk – eközben adhatunk hozzá még kókusztejport is.
- A piskótát vízszintesen kettévágjuk és 5 cm átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kerek korongokat szaggatunk a lapokból.
- A krém kétharmad részét habzsákba töltjük (így a legegyszerűbb) és a korongok felére jó fél centi vastagságban egyenletesen ráadagoljuk a krémet, egy másik piskótakoronggal lefedjük.
- A maradék krémmel egyenletesen bekenjük a sütemények oldalát, meghempergetjük a kókuszreszelékben.
- A tejszínt megforrósítjuk, az apróra tördelt étcsokira ráöntjük, hozzáadjuk az étolajat, 3 perc után gyors mozdulatokkal simára keverjük a csokimázt, és egy kiskanállal bevonjuk a kozáksapkák tetejét.