Ennek az igazi uzsonnasütinek a titka a tésztában lévő mascarpone (de natúr krémsajttal is ugyanolyan tökéletes): a tésztája szaftos, nem szárad ki egykönnyen, ezért egy délutáni sütésből – ha marad – másnapra is szuper reggeli lesz.
Ugyan szükséges kicsit keleszteni a tésztát, de nem igényel komolyabb dagasztást, és 15 percnél több munkát, nagyon könnyen kezelhető, ezért simán belefér egy péntek késő délutáni otthoni bekuckózásba.
Hozzávalók:
a tésztához
30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
0,6 dl langyos tej
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg mascarpone
a töltelékhez:
6 közepes méretű, keményebb húsú alma ( én Goldent használtam)
1 citrom lereszelt héja és leve
4 babapiskóta vagy 4 ek. kekszmorzsa/zsemlemorzsa
5 dkg vörösáfonya
5 dkg arany mazsola
2 ek. vaníliás porcukor
a tetejére:
1 tojás vagy 2 ek.tejföl
jégcukor
- A lisztet langyosítsuk meg a mikróban, (hogy ezzel is segítsük a gyorsabb kelést), ha langyos, egy mély tálba kimérjük, a langyos tejet, az élesztőt és a cukorból egy teáskanálnyit a liszt közepébe készített mélyedésben 10 perc alatt megfuttatunk.
- Ezután a többi hozzávalóval 5 perc alatt a kézi mixer dagasztókarjával – vagy kézzel – sima tésztává gyúrjuk.
- A tálat lefolpackozzuk és a tésztát langyos helyen 45 percet kelesztjük.
- Addig az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, a negyedeket vékony szeletekre vágjuk, ráreszeljük a citrom héját, a levét rácsavarjuk, átforgatjuk.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, két részre osztjuk. Egyenként 40x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, hosszában 10 centi szélességben rámorzsálunk 2-2 babapiskótát, kirakjuk a kétfelé osztott almaszeletekkel, az áfonyával és a mazsolával, és megszórjuk a vaníliás porcukorral. A tészta két kimaradó szélét 2 centinként, ferdén bevágjuk, majd jobbról-balról felváltva a töltelékre hajtogatjuk.
- Amíg a második rúddal elkészülünk, az elsőt még kelni hagyjuk, ezután a tojással/tejföllel megkenjük, a jégcukorral szórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.