A csupacsokis trüffeltorta tökéletes választás lehet karácsonyra: nem nehéz elkészíteni, a csokit pedig általában mindenki szereti. Mi most kávéval ízesítettük az alap trüffelkrémet.
Erre két módszer is létezik: áztathatunk a forró tejszínbe kb. egy órára mozsárban durvára tört kávébabokat – itt érdemes jó minőségű, lehetőleg frissen pörkölt arabica kávét választani, vagy fel lehet oldani instant kávét a forró tejszínben. Mi az előbbi módszert kedveljük, a kávé mellett akár egy kezeletlen narancs héját is a tejszínbe reszelhetjük: a kávé és a narancs nagyon szépen harmonizálnak egymással.
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
Kakaós piskóta:
3 tojás
60 g nádcukor
50 g liszt
10 g holland kakaópor
Trüffelkrém:
kb. 2,5 dl habtejszín
20 g jó minőségű szemes kávé
egy kezeletlen narancs héja (elhagyható)
200 g jó minőségű étcsokoládé
1-2 ek. méz
20 g narancslikőr (vagy whiskey)
40 g puha vaj
egy csipet só
Díszíteni:
kb. 50 g fehér csokoládé
néhány szem egész kávébab
1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájukat a cukor egyharmadával habosra keverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd két részletben a kihabosított sárgákhoz forgatjuk. Beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport is, és óvatosan belekeverjük.
2. Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljára méretre vágott sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a piskótatésztát, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20 perc). A kész piskótát hagyjuk kihűlni.
3. A trüffelkrémhez a szemes kávét durvára törjük mozsárban. A tejszínt forrásig melegítjük, majd belekeverjük az összetört kávét és a lereszelt narancshéjat. Lefedve állni hagyjuk egy órán keresztül, hogy az ízek kioldódjanak a kávéból és a narancsból. Ekkor leszűrjük, és kimérünk 2 dl tejszínt – ennyire lesz szükség a krémhez.
4. A trüffelkrémhez az ízesített tejszínt forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és simára keverjük. Belekeverünk ízlést szerinti mennyiségű mézet, majd hozzáadjuk a vajat, a narancslikőrt és a sót is. Teljesen kihűtjük a krémet.
5. A kihűlt trüffelkrémet elektromos mixerrel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kettőbe vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a krémmel, majd ráhelyezzük a második lapot. A torta tetejét és az oldalát is bevonjuk a trüffelkrémmel.
6. Két-három evőkanálnyi krémet kihagyunk, ezt fogjuk használni a díszítéshez. Csillagcsöves habzsákkal rózsákat nyomunk a krémből a tortára, majd egy-egy kávészemet ültetünk a krémrózsákra.
7. A karácsonyi fenyőfás dekorációhoz a fehér csokoládét megolvasztjuk, nejlonzacskóba szedjük, a zacskó végén icipici lyukat vágunk. Sütőpapírral letakart tálcára fenyőfákat rajzolunk a fehér csokoládéval. Hűtőben hagyjuk megdermedni a csokifenyőket, majd óvatosan leszedjük a sütőpapírról, és a torta oldalához illesztjük.
A tortát fogyasztás előtt érdemes 15-20 perccel kivenni a hűtőből, ugyanis a trüffelkrém szobahőmérsékleten a legfinomabb.