Az almapüré extra szaftosságot ad a tésztának, és ha valaki még korainak tartja a fahéj-szegfűszeg-szerecsendió triót, hagyja meg a karácsonyi mézeskalácsba, használjon itt csak vaníliát és reszelt citromhéjat.
A fűszeres alaphoz viszont nagyon jól illik a selymes, enyhén citromos, savanykás máz, a tetején ropogó diódarabokkal, és egy csésze illatos teával tökéletes a péntek-szombat délutáni lazításhoz.
Hozzávalók: (20x20cm-es formához)
12 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt
6 gr szódabikarbóna
3 gr sütőpor
1kk. őrölt fahéj késhegynyi
őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió
3 nagyobb alma
5 dkg vaj, megolvasztva
1 nagyobb tojás
10 dkg cukor
1 tk. vaníliakivonat/ 1 vaníliáscukor
a tetejére:
20 dkg natúr krémsajt
1 ek citromlé
1 citrom lereszelt héja
7 dkg porcukor
2 ek. durvára vágott dió
- A zabpehelylisztet (ha a zabpelyhet kávédarálóban megdaráljuk, máris van zabpehelylisztünk) a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük.
- Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és botmixerrel pürésítjük.
- Az almapépbe mixeljük az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd a száraz hozzávalókkal simára keverjük.
- Sütőpapírral bélelt formába tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig – tűpróbáig – sütjük.
- A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítjuk a porcukorral, citromlével és a citrom lereszelt héjával.
- A kihűlt sütire kenjük, durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét. (De használhatunk kevés porcukorban elkevert 1 tk-nyi őrölt fahéjat vagy akár pici kakaóport is.)