Az angolszász eredetű crumble vagy morzsasüti igazi nyári jolly joker: bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, a ropogós morzsát pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük. A roppanós morzsaréteget most zabpehellyel készítettük: egyrészt így extra ropogós lesz a morzsánk, másrészt pedig egy egészségesebb süti lesz a végeredmény, mintha csak sima finomliszttel készítettük volna.
Már tavaly is szerepelt egy ribizlis változat a nyári kedvenceink között, most viszont – ha már szezonja van – cseresznyével készült: az érett, lédús cseresznyét fahéjjal fűszereztük, és egy kevés balzsamecettel tettük pikánssá. A balzsamecettől nem szabad félni, nagyon jót tesz többek között a piros bogyós gyümölcsökkel: a savassága szépen felerősíti a gyümölcsösségüket.
Hozzávalók egy nagy piteformához vagy kb. 8 kis szufléformához:
Gyümölcsös réteg:
300 g cseresznye (magozva mérve)
1 ek. keményítő
2 ek. nádcukor (ha savanykásabb gyümölccsel készítjük, akkor ízlés szerint mehet több is)
1 csapott tk. őrölt fahéj
2-3 tk. balzsamecet
Morzsa:
75 g liszt
75 g zabpehely
80 g nádcukor
100 g hideg vaj
1 kk. sütőpor
2 cm-es darab friss gyömbér
egy csipet só
1. A magozott cseresznyét a keményítővel, a nádcukorral, a fahéjjal és a balzsamecettel összeforgatjuk egy tálban. A gyümölcsöt elterítjük egy nagy piteformában, vagy elosztjuk nyolc kis szufléformában.
2. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a nádcukrot, a vajat, a sütőport, a sót és a lereszelt friss gyömbért S-késes aprítógépben átforgatjuk: éppen csak morzsás állagúra kell aprítani. Aprítógép híján kézzel is összedolgozhatjuk morzsás állagúra.
3. A morzsát egyenletesen elterítjük a cseresznyés rétegen. A morzsasütit 180°C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a morzsa szép aranyszínű nem lesz (kb. 15-20 perc).
Tálalhatjuk vaníliafagyival vagy felvert tejszínhabbal is.