Tombol az eperszezon, ennek örömére összegyűjtöttük a legjobb epres receptjeinket. Lesznek jobbnál jobb sütik, torták, piték, fagyi, szörp és lekvár is.
1. Epres-nutellás pite mascarponekrémmel
A mogyorós-omlós tészta jó ürügy arra, hogy a mascarponés-epres pitébe csempésszünk egy kis nutellát. A tejszínes mascarponekrém (ami tulajdonképpen tripla tejszín, mivel a mascarpone is tejszínből készül) a legjobb krémalap, amit gyümölcsös pitékhez használhatunk - hiszen melyik gyümölcs nem jobb tejszínhabbal?
2. Francia epres lepény
Nagyon epres, nagyon finom édesség, a rusztikus kategóriából: az epres galette. Már csak azt kellene tisztáznunk, mi is az a galette. Ez egy francia süteményféleség, aminek az a lényege, hogy a nyers, vékonyra nyújtott tészta közepére halmozzuk a gyümölcsöket/egyéb töltelékeket, amire aztán ráhajtjuk a széleken a meghagyott peremet és így sütjük meg a süteményt.
3. Eper, kókusz, két jó barát
Minimális ráfordítás, korrekt látvány, kellemes ízek. Egyszerűbb, mint egy piskóta, sütési rizikófaktora alacsony: szinte elronthatatlan sütemény kezdőknek - és időhiányos haladóknak. És azoknak, akik nem bírnak ellenállni a korai epernek. Türelmesebbek pár hetet még várhatnak ezzel a sütivel, nekik inkább ezt a hasonlóan egyszerű kókuszos-meggyes verziót ajánljuk az utolsó meggybefőtt-adagok megsemmisítésére.
4. Emeletes, epres, morzsás
Kezd javulni az eperválaszték, jön a finom, igazi magyar eper is, úgyhogy lehet hangolódni az epres receptekre. Használhatjuk salátákhoz, turmixokba, ehetjük simán, tejföllel, vagy olvasztott csokiba mártva és ha mindezek után még mindig marad eper, akkor elsüthetjük egy finom tavaszi süteményben, mint például ez az emeletes, morzsás epres sütemény.
5. Nagyon villantós, de egyszerű epres túrótorta
Ez az epres túrótorta igazi villantós desszert. Ránézésre olyan, mintha cukrászdában vettük volna, pedig az egyetlen trükk, hogy a torta oldalát kifelé fordított, félbevágott eperszemekkel rakjuk ki, amitől nagyon látványos lesz a túrós réteg.
6. Epres máglyarakás
Elméletileg ez egy maradékhasznosító recept, a kicsit szikkadt fél kalács eltüntetésére. De az vesse ránk az első követ, aki nem tartja védhetőnek, hogy csak úgy elhasználjuk hozzá egy negyed kilónyi kalácsot. A klasszikus máglyarakás tavaszias verziója eperrel.
7. Rusztikus epres pite
A galette tulajdonképpen egy pite, amiről nagyrészt lespórolták a felső tésztaréteget... és milyen jól tették! Így sokkal jobb a gyümölcs-tészta arány a gyümölcs javára, a nyújtása jóval egyszerűbb, és ha szakadozik is a széle, nyugodtan mondhatjuk, hogy direkt ilyen rusztikus.
Itt a lágy, omlós tészta és az édes babapiskóta édessége jól harmonizál a savanykás rebarbara és az üde eper ízével, szerintem nem kell utólag porcukrozni, viszont lehet mellé cukrozott tejszínhabot, mascarponét, vagy ha melegen tálaljuk, vaníliafagyit adni, és máris vacsora utáni desszertet varázsoltunk az egyszerű kis péntek délutáni sütiből.
8. Epres-rebarbarás lepény
Ugye milyen jó, amikor végre van igazi, érett eper vagy egy szép csokor piros rebarbara? Szerencsére nálunk is kezd újra népszerűbb lenni a rebarbara, ami valójában nem is gyümölcs, hanem zöldség. Zöld és piros szárral is lehet látni, sőt létezik egészen rózsaszín fajtája is. A kettő pedig tökéletes párost alkot ebben a lepényben.
9. Rebarbarás epres pite
A rebarbarát nemcsak azért szeretjük, mert szép rózsaszín, hanem mert finom is. Eperrel pláne. Még szerencse, hogy egy időben teremnek, mert szuperül kiegészítik egymást. Desszertünk egy egyszerű, kb. 10 perc alatt előkészíthető pite. Óvatos rebarbarázók növelhetik az eper mennyiségét a rebarbara rovására.
10. Epres-mandulás rétes
Ebben a rétesben az a legjobb, hogy nemcsak gyorsan készül, hanem gyorsan is sül, és közben a puha mandulás töltelék pedig megvédi az epreket a magas hőtől, így a gyümölcs nem veszít annyit a színéből-ízéből, nem áztatja el a tésztát, egyszóval szebb is, finomabb is.
11. Citromos, epres tavaszköszöntő
Mivel minden jel szerint mégis csak itt a tavasz, félretesszük az atomcsokis vonalat, és jöhet végre valami könnyebb süti, olyan, amit jól lehet enni a teraszon, a napon ülve.
12. Joghurthabos epertorta
Ez a torta szülinapra készült, és bár a nagy formában sütöttem, el is fogyott rögtön. Szóval jó lett, de nem szépítem, van vele macera, úgyhogy az lásson neki, aki olyan mint én, és élvezi a bíbelődést. A munka oroszlánrészét este csináltam, aztán másnap fejeztem be, így a krémnek volt ideje rendesen megdermedni.
13. Készítsen eperszörpöt, jó lesz!
Nagyon finom, intenzív eperíze van a saját verziónak, a bolti szörpök a nyomába sem érnek!
14. Bodzaszörpös-epres majdnemfagyi
Csak majdnemfagyi, mert valójában ez egy sorbet. Vagy sörbet. Vagy szorbé. Ahogy tetszik.
Az eper és a rebarbara a tavasz-kora nyár igazi sztárpárosa: mehetnek pitébe, vagy lepényre, nem lehet ezzel a duóval mellélőni. Most sorbet-t (ejtsd: szorbé) készítettünk eperből és rebarbarából, kiegészítve a szezon harmadik nagy kedvencével, a bodzával.
15. Levendulás eperlekvár
Ezt a receptet nyugodtan megcsinálhatják levendula nélkül is, úgy is veri az összes boltit.
16. Eperlekvár és szörp, 2in1, egy lábosban.
Ez a módszer azoknak jó, akik nem tudnak választani a szörp és a lekvár között, mert mindkettőt szeretnék elspájzolni. Ezzel a recepttel ez is lehetséges, ugyanabból az egy lábasból kétfélét is elteszünk a rosszabb hónapokra.
17. Kókuszos-epres piskóta
Úgy néz ki, mintha csak díszítenénk az eperrel, valójában fontos hozzávaló, az édes, sűrű kókuszos krémmel tökéletes párost alkotnak ebben az édességben. A sütinek stabil alapot ad a gyors, a szokásosnál kissé sűrűbb, forró tejes piskóta.