Nyilván ön is számtalanszor látta már filmekben, hogy egy gyönyörű ház gyönyörű kertjében, egy még gyönyörűbb család (természetesen kutyával) barbecuezik. Nekünk meg itt kis hazánkban a grillezés marad, leginkább az is a teraszon, vagy szabadtéren, mondjuk a Duna parton.
És, hogy mi a különbség a kettő között? Ha az amerikai terminológiát nézzük (az angolok például máshogy hívják ugyanezt): előbbi technikával lassan, sokáig kell sütni a húst alacsony hőfokon, utóbbi meg a gyorsított verzió. A BBQ mellett szól, hogy a lassan készülő hús íze sokkal intenzívebb lesz, reméljük, a szomszédok nem kapnak idegrohamot a füsttől. A klasszikus, amerikai értelemben vett barbecue készítésekor a faszenet a sütő széleihez kotorják, a húsokat pedig a direkt hőforrástól messzebb pakolják a rácsra, így azt a füst és a gyengébb meleg süti készre.
„A nálunk is közismert grillezéssel – hirtelen magas hőfokon történő sütés – ellentétben, a BBQ-nál az alapanyagok alacsony hőmérsékleten, lassan (low and slow), fatüzeléses smokerben készülnek. A klasszikus alapanyagok amiket használunk: sertésoldalas és -lapocka, marhaszegy, pulyka, kolbász, bélszín, csirkemell, édesvízi halak, rákok.” - mondta el a Díványnak a TERMINAL étterem séfje, Serényi Zsolt, miközben mi a nyálunkat csorgattuk a kajákat látván.
És, ha már ott jártunk, nyilván kértünk pár receptet is, amit otthon is simán elkészíthet bárki, aki szeretné magát igazi BBQ ásznak érezni.
BBQ oldalas, 4 adaghoz
- 1,5 kg formázott sertés oldalas
- 3 ek BBQ fűszerkeverék
- 1ek mustár
Az elkészítés (ehhez mutatunk fázisfotókat is könnyítésképpen)
- Távolítsa el a vékony hártyát az oldalas csont felőli részéről.
- Alaposan szórja meg a húst a fűszerkeverékkel, majd jól dörzsölje bele a mustárt is.
- Faszén füstjén 5-6 óra alatt süsse puhára. Ha nincs faszenes sütője, tegye az egészet a sütőbe (akár alálöttyinthet egy fél deci sört is), és 120 fokon süsse 5-6 órán keresztül. Nem egy ördöngösség, csak sokáig tart.
Akik a csirkét részesítik előnyben, azoknak is hoztunk receptet:
Füstölt csirkés BLT, 1 adaghoz
- 1 db rövid bagett
- 150 dkg csirkemell filé
- 1 ek majonéz
- 70 dkg szeletelt szalonna
- 3 db felvágott salátalevél
- 1 db paradicsom
- 1kk BBQ fűszerkeverék
- 1 ek szárított paradicsom apróra vágva
-
Az elkészítés (ehhez is mutatunk fázisfotókat is könnyítésképpen)
- Süsse ropogósra a szalonnát.
- Fűszerezze be a csirkemellet, és faszén füstjén süsse készre 40-50 perc alatt. Ha nincs faszén, tegye 120 fokos sütőbe, és 40-50 perc alatt süsse meg.
- Szeletelje fel a paradicsomot, vágja a bagettet hosszában félbe és süsse ropogósra forró sütőben.
- A bagett belső oldalait kenje meg majonézzel, szórja bele a szárított paradicsomot és a salátát, majd tegye bele a húst és a paradicsomokat. A végén jöhet a megpirult szalonna is.
Nézze végig a fotókat, tuti megjön tőlük a kedve egy kis BBQ-záshoz, sok sikert!
BBQ fűszerkeverék (szárazpác)
Bárki kikísérletezheti magának a kedvenc fűszerkeverékét, ez például egy bevált változat, ami kiindulásnak jó lehet. Arra kell figyelni, hogy a cukor miatt magas hőfokon hamarabb odaég, mint mielőtt átsülne, ilyenkor érdemes fólia alatt pici folyadékkal (pl barnasör) alacsony hőfokon egy fólia alatt elősütni a húst, és aztán a grillen már csak pár perc alatt átmelegíteni és rápirítani.
2 ek édes pirospaprika
4,5 tk őrölt feketebors
4,5 tk sötét barnacukor
1 ek só
1,5 tk cayenne bors
1,5 tk szárított fokhagymapor
1,5 tk őrölt római kömény