Tipikus húsvéti sós sütemény, ami általában pillanatok alatt elfogy. A csigaformát a gyerekek is imádják, a töltelékhez és a tésztához pedig minden van otthon még akkor is, ha épp zárva vannak a boltok.
Katuci
Ne feledjük, a locsolókat sós sütikkel is várhatjuk!
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg vaj (nem hideg, de még vágható)
30 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 dl tejföl
a töltelékhez:
30 dkg darált, főtt sonka
10 dkg reszelt sajt
1 evőkanál tejföl
1 tojás
a tetejére:
kb. 5 dkg reszelt sajt
- Először a tésztát állítjuk össze, mert ennek pihennie kell sütés előtt. A vajat felkockázzuk, és összegyúrjuk a liszttel, a sóval és a tejföllel. Sima tésztát gyúrunk belőle, fóliába csomagoljuk, és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük. Ha tovább marad a hűtőben, és túl kemény lesz, csak tegyük ki legalább egy órával a felhasználás előtt a konyhapultra, és újra jól gyúrható lesz.
- A ledarált sonkát összekeverjük a reszelt sajttal, a tojással és a tejföllel.
- A tésztát nagyjából 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, majd kb. 1,5 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megszórjuk a csigák tetejét még egy kis reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Katuci