Egy dobjuk-gyorsan-össze sütibe azért belefér egy óra pihentetés, cserébe a klasszikus kelt tésztához hasonló, puha, szaftos végeredményt kapunk, amit a krémsajtnak és a vajnak köszönhetünk.
És bár valójában egyszerű csigákat tekerünk, a kerek formában mindjárt elnevezhetjük rózsatortának, ami a fogyasztókat egyébként egyáltalán nem fogja érdekelni: csak azt várják, mikor hűl már ehetőre. Ha valaki meg akarja spórolni a barackok szeletelését, és a motorikus készségeket fejlesztő odafigyelős felgöngyölítést, használjon csak sűrű házi barackdzsemet töltelékként.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
4 gr (kb fél csomag) porélesztő
0,6 dl langyos tej
10 dkg cukor
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
töltelék:
egy 450gr-os őszibarackkonzerv
néhány kanál zsemlemorzsa
opcionális: barack és zsemlemorzsa helyett használhatunk sűrű baracklekvárt is
máz:
4 dkg porcukor
10 ml citromlé
- A kimért liszt közepébe mélyedést készítünk, az élesztőt és a cukorból egy teáskanálnyit beleszórunk, és utóbbiakat lazán elkeverjük a langyos tejjel, 5 percig hagyjuk felfutni.
- A tálba tesszük az összes többi hozzávalót is, és további 5 perc alatt könnyű, ruganyos tésztát dagasztunk kézzel vagy a kézi robotgép dagasztókarjait használva.
- A tésztát egy órát pihentetjük langyos helyen, addig barackot leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, a fél barackokat ketté, majd keresztben vékony szeletekre vágjuk.
- A tésztát lisztezett munkalapon 40×30-as téglalappá nyújtjuk, keresztben 4 centi széles csíkokra felvágjuk Tehát 10 darab, 4x30 centis tésztacsíkot kapunk), megszórjuk zsemlemorzsával, kirakjuk a barackszeletekkel, és ismét morzsát szórunk rá.
- A csíkokat kétfelől felgöngyöljük, ahol összetalálkoznak, kettévágjuk – így 20 csigát kapunk.
- Sütőpapírral bélelt kerek, 22-24 cm-es formába rakjuk, míg előmelegítjük a sütőt, pihenni hagyjuk, majd 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
- A porcukrot és a citromlevet elkeverjük, és a csigákat (bocsánat, rózsákat) még forrón megkenegetjük a citromos mázzal.