A februártól búcsúzni talán csak egy dolog miatt fájó, hogy később már nem szokás fánkot sütni. Pedig miért ne lehetne? Tavasszal és nyáron is odáig lesznek érte a gyerkőcök és a felnőttek is.
Cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc fánkreceptjeinket, és megmutatjuk, hogyan kell tolófánkot sütni.
1. Tolófánk
Hasonlít a churrosra, de már dédanyáink is készítették. Következzék a nagymamám receptje.
Hozzávalók:
2 dl víz
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 evőkanál porcukor
egy fél citrom héja
egy csipet só
5 tojás
olaj vagy kókuszzsír a sütéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz
- A vizet és a felkockázott vajat összeforraljuk egy csipet sóval, egy evőkanál porcukorral és a finomra reszelt citromhéjjal.
- Csendesebbre vesszük a lángot, majd a forrásban lévő folyadékhoz keverjük a lisztet és egy elhabart tojást. Addig forgatjuk, keverjük fakanállal, még össze nem áll a tészta.
- Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Robotgéppel, alacsony fokozaton keverni kezdjük a masszát, hozzáütjük egyesével a maradék négy tojást is.
- Végül nyomózsákba töltjük a tésztát, és forró olajba csíkokat, karikákat vagy patkó formákat nyomunk belőle. Aranysárgára sütjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
2. Hagyományos farsangi fánk
A hagyományos farsangi fánkot mindenki szereti. Nem mondjuk, hogy nem macerás elkészíteni, de az biztos, hogy megéri.
3. Sütőben sült fánk
A sütőben sült fánk a megemelt élesztőmennyiségtől igazán pihe-puha, és nem kell utána szellőztetni sem. Ha pedig a lekvár önmagában már unalmas kísérő, többféle mázzal is ízesíthető.
4. Képviselőfánk fehér csokis málnahabbal
A képviselőfánk fehér csokis málnahabbal igazi különlegesség, egész évben örülnek neki a vendégek. Az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül, sokaknak mumus, pedig csak néhány apróságra kell figyelnünk, és tökéletes tésztapuffancsokat tudunk készíteni otthon. A képviselőfánk nagyon jól variálható, sokféle krémmel tölthetjük.
5. Profiterol
A profiterol tagadhatatlanul nagy kedvenc. Az alapja ugyanaz az égetett tészta, amelyből a képviselőfánk is készül. Az üreges tésztapuffancsokat ezúttal igazi vaníliával készült házi vaníliapudinggal töltöttük meg, és egy adag rumos csokiszósszal öntöttük nyakon.
6. Csörögefánk - nem kelt tészta
Csörögefánk mindenkinek, aki tart a kelt (pláne az égetett) tészta otthoni készítésétől, de szeretne házi fánkot enni. Mert mindenkinek kell egy jó fánk recept.
7. Rest asszony tésztája
A rest asszony tésztája nem tipikus fánk, a tésztájában túró van, a munka kevés vele, viszont nagyon finom!