Keresztezzük az almás pitét a sajttortával, hagyjuk el a parás vízfürdőben sütést, a kapcsos tortaformát, a tészta nyújtását, az almareszelést-párolást: és megkapjuk ezt a sütit. Amíg az alap sül, épp kész van a töltelék és a morzsás réteg a tetejére, ezután más csak ki kell várnunk, hogy kisül, és kihűl.
Ráadásul elég komoly darab, hívhatunk nyugodtan vendégeket is; de másnap, mikor már finom hideg az éjszakai hűtéstől, még jobb talán, szóval, a vendégeket gondoljuk inkább meg.
Hozzávalók: (20x30-as tepsihez, 30 kockához)
az alaphoz:
20 dkg liszt
8 dkg cukor
12 dkg vaj
a töltelékhez:
40 dkg natúr krémsajt
8 dkg cukor
2 tojás
1 tk. vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
3 keményhúsú alma (pl. Granny Smith)
fél tk. fahéj
fél kk. őrölt szerecsendió
a tetejére:
15 dkg liszt
6 dkg cukor
4 ek. aprószemű zabpehely
8 dkg vaj
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- Az alap hozzávalóit késes robotgépben addig mixeljük, míg jól elkeverednek, de még nem kezdenek összeállni. A sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk a keveréket, egyenletesen szétterítjük, egy villával, majd egy pohár aljával jól lenyomkodjuk, és 15 perc alatt megsütjük.
- Míg sül, a krémsajtot, cukrot, a tojásokat és a vaníliakivonatot mixerrel simára keverjük.
- Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk és az almákat apró kockára vágjuk. Elkeverjük a citromhéjjal és a fűszerekkel.
- A tetejére a hozzávalókat késes robotgépben morzsásítjuk.
- A sütőből kivett alapra öntjük a sajtkrémet, rászórjuk a fűszeres almát, majd rámorzsoljuk a morzsát.
- További 30-35 percet sütjük, jól kihűtve vágjuk fel.
- Karamellszósszal minden jobb, még ez a süti is.