Nyáron is nagyon szerettük a grillezett gyümölcsöket, de télen sem kell róluk lemondani, csak épp a szezonnak megfelelő alapanyagokat válogatni. Az ananász tökéletes választás, hiszen most rengeteg boltban és zöldségesnél találkozhatunk vele, ráadásul (vélt vagy valós) kedvező tulajdonságai csökkentik a bűntudatunkat a mascarponekrém miatt.
Néhány perc alatt elkészül a desszert, tehát akár hétköznap is meglephetjük magunkat vele. Tudatosan táplálkozóknak, diétázóknak érdemes figyelni a kekszre. Egyrészt el is hagyható, vagy választhatunk mellé rostokban gazdagabb, kevesebb üres kalóriát tartalmazó darabokat, mint ebben a cikkben a zabkeksz, és persze érdemes figyelni a mennyiségre.
Hozzávalók:
1 szép nagy ananász
1-4 evőkanál méz, ízléstől függően
1 evőkanál vaj
a krémhez:
12,5 dkg mascarpone
2 evőkanál méz
½ rúd vanília
1 kezeletlen narancs héja
+ keksz, lehet rostos, tartalmas, elbírja
- Az ananász két végét levágjuk, cikkekre vágjuk. A középső részt és a héjat levágjuk.
- Egy serpenyőbe csurgatjuk a mézet, ha kezd karamellizálódni, hozzáadjuk a vajat, majd beledobjuk a gyümölcsszeleteket. Addig pirítjuk minden oldalát, amíg szépen rásül a méz.
- Közben a krémsajtot kikeverjük a vaníliával, a narancshéjjal és a mézzel. (Ha nincs kedvünk ezzel pepecselni, bolti vaníliafagyi is megteszi.)
- A gyümölcsöt a krémmel és a keksszel tálaljuk.