A dió mellett a másik nagy klasszikus télen a mák. Nekem ez egy amolyan „hangolódós sütemény”, tehát nem feltétlenül szokott ünnepi asztalra kerülni, de télen többször is elkészítem.
Katuci
Roppant egyszerű, kevert tésztáról van szó, amit egy kis konyakos meggymártással bolondítottam meg, utóbbi mirelit meggyből készül, nem ördöngősség.
Hozzávalók:
3 tojás
20 dkg cukor
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
20 dkg mák
egy csomag (12 g) sütőpor
1 kezeletlen citrom héja
30 dkg mirelit meggy
10 dkg cukor
1-2 evőkanál konyak
a citrom leve
1 evőkanál étkezési keményítő
- A tojásokat a cukorral, a vajjal, a citromhéjjal és a tejjel simára keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a mákot is, beleforgatjuk. (A mák lehet egészben vagy darálva is, ki hogy szereti.)
- Egy 25x35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
- Közben elkészítjük a meggymártást. A fagyasztott meggyet a cukorral, a citromlével és a konyakkal egy lábasban összeforraljuk.
- A keményítőt pici hideg vízben feloldjuk, a forrásban lévő meggyhez adjuk, állandó keverés mellett besűrítjük, levesszük a tűzről.
- A felszeletelt mákos lepényt a meggymártással leöntve tálaljuk.