Rengeteg az alma a piacon, és különben is távolt tartja az orvost, ezért együnk minél több almás süteményt. Ennek a sütinek a lelke a fűszerezés (ami tetszőleges, és használhatunk valamilyen karácsonyi jellegű fűszerkeveréket is), na és a tetején lévő ropogós morzsakéreg, amit mindenki alattomosan tördel lefelé, ha nem figyelünk oda.
Emellett az almától finom szaftos, és szerény külsejét egy kis tejszínhabbal feldobva nyugodtan tálalhatjuk a nagyobb család elé is desszertként. Süthető muffinformában vagy akár laposabb tepsiben is, akkor a sütési idő jelentősen rövidül, 25 perc után lehet tűpróbázni.
Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
15 dkg nádcukor
10 dkg joghurt
2 tojás
2 tk. vaníliakivonat/2 vaníliáscukor
25 dkg liszt
12 gr (1 zacskó) sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
negyed kk. őrölt szegfűbors
8 zöld kardamom magja összetörve
fél kk. őrölt szerecsendió
50 dkg alma
a tetejére:
5 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg hideg vaj
2 ek durvára vágott dió
a fűszerekből egy csipetnyi
- Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk és lereszeljük. Félrerakjuk.
- A vajat és a cukrot egy percig kézimixerrel verjük.
- Hozzáadjuk a joghurtot, a tojást és a vaníliát, majd a levétől kinyomkodott reszelt almát.
- Rászitáljuk a fűszerekkel és sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük.
- A tetejére a morzsához a cukrot, a csipetnyi fűszert és a lisztet elkeverjük, a hideg vajat felkockázva hozzáadjuk, kézzel gyorsan elmorzsoljuk.
- Egy kb. 20x9 cm-es dobozformát sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a tésztát, a tetejét megszórjuk a morzsával, és a dióval, picit megnyomogatjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 65 percig – tűpróbázva – sütjük.
- Ezután még 25 percig a kikapcsolt, kissé kinyitott ajtajú sütőben hagyjuk, majd kivéve 10 percig rácson pihentetjük. A sütőpapírral együtt vesszük ki a meleg sütit a formából – óvatosan, mert ekkor még könnyen omlik – körben leszedjük a sütőpapírt, alulról is kihúzzuk, és csak teljesen kihűlve szeleteljük.