Ha nem szeretném a mákos mellett a többi sütit is, akkor karácsony kivételével – amikor a beigli a sztár – csak ezt a mákosat sütném. Ennél szaftosabb és mákosabb mákos sütit nehéz találni, a tésztája egyszerű, gyorsan kész van, szinte kelt tészta-szerű , de a kelesztési-dagasztási macera nélkül, akár fagyasztható is, rengeteg van belőle, és napokig finom.
A túrós-olajos tészta némileg rémisztőnek hangzó neve ellenére hálás konyhai alap, és nemcsak mákkal, hanem ezerféle más töltelékkel és formában is kipróbálható.
Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg túró
6 ek tej
1 tojás
fél dl étolaj
10 dkg cukor
' vaníliás cukor
csipet só
40 dkg liszt
10 gr. sütőpor
a töltelékhez:
6 nagyobb alma
5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
fél kk. őrölt fahéj
2,5 dl víz
25 dkg mák
7 dkg puha vaj
2 ek méz
1 tojás
a tetejére:
porcukor
kevés rum
- A mákot megdaráljuk, de még jobb, ha valakivel megdaráltatjuk, vagy eleve darálva vesszük.
- Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, és a negyedeket keresztben vékony szeletekre vágjuk.
- A vizet a cukorral, a fahéjjal és a citromhéjjal felforraljuk, hozzáadjuk az almát, 2 percig forraljuk, leszűrjük, de a vízből megmentünk 1,5 decit és abban felfőzzük a mákot. Hagyjuk kihűlni.
- A tészta első hét hozzávalóját (túró, tej, tojás, olaj, cukrok, só) elkeverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, aztán kézzel egyneművé gyúrjuk.
- A tésztát lisztezett munkalapon késfok vastagságú, kb. 35X40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A kihűlt mákba belekeverjük a mézet, a puha vajat és a tojást, és megkenjük vele a tésztát.
- Kirakosgatjuk a puha almaszeletekkel, a hosszabbik oldaláról feltekerjük és éles késsel centi szélességű csigákra vágjuk.
- Sütőpapíron, 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
- Kevés rummal elkevert porcukros mázzal fényesítjük a csigák tetejét.