A clafoutis avagy tejespite egy klasszikus francia nyári piteféle, amely hagyományosan magozatlan feketecseresznyével készül. Ebbe a változatba viszont tej helyett joghurt kerül, így könnyedebb-lágyabb lesz a végeredmény.
Cseresznye helyett (úgysincs most) én jobban kedvelem savanykásabb gyümölcsökkel: most meggyel készült (mi azért kimagoztuk, úgy mégis kényelmesebb aztán a pitét falatozni), de szuperül működik más savanykás nyári gyümölcsökkel, pl. málnával, ribizlivel, szederrel, áfonyával is.
Hozzávalók egy nagyobb piteformához:
150 g liszt
1 tk. sütőpor
100 g nádcukor
2 dl natúr joghurt
120 g puha vaj
1 kezeletlen citrom héja
1 tojás
kb. 200 g magozott meggy/szeder/málna/stb
1. A puha vajat kikeverjük a nádcukorral, majd hozzákeverjük a tojást is. Ezután hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját: a lisztet, a sütőport, a citromhéjat és a joghurtot, és egyneművé keverjük.
2. Egy nagyobb piteformát kivajazunk, és elegyengetjük benne a tésztát. A gyümölcsöt elosztjuk a tetején.
3. 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már kívül aranybarnára sült, a belseje pedig krémes marad. Porcukorral megszórva tálaljuk. Egy-egy gombóc vaníliafagyi is illik hozzá!