A morzsasüti, azaz a crumble nevű angol sütemény nagyon kevés munkával elkészíthető, és nagyon gyümölcsös, könnyű édesség. Alulra kerül a gyümölcs: én általában valamilyen savanykás piros bogyós gyümölccsel szeretem a legjobban (meggy, málna, ribizli, szeder vagy ezek vegyesen), felülre pedig egy fűszeres morzsaréteg jön.
A gyümölcs krémesre sül, a morzsa pedig roppanós lesz. Langyosan, egy-egy gombóc fagyival tálalva a legfinomabb!
Hozzávalók 8 egyszemélyes adaghoz vagy egy piteformához:
Morzsa:
- 150 g liszt
- 80 g nádcukor
- 100 g hideg vaj
- egy kk. sütőpor
- 1 kk. fahéj
- 3 centiméternyi friss gyömbér lereszelve
Gyümölcsös réteg:
- kb. 300 g tetszőleges gyümölcs (most ribizlit használtam)
- 1 ek. kukoricakeményítő vagy vaníliás pudingpor
- 1-2 ek. nádcukor (ha savanykásabbra szeretnénk a gyümölcsöt, elhagyható)
Elkészítés:
1. A morzsa hozzávalóit egy tálba kimérjük, és kézzel összemorzsoljuk. Nem kell összeállítani a tésztát, tényleg a morzsás állag a cél. A hozzávalókat S-késes aprítógépben is morzsásra dolgozhatjuk.
2. A megtisztított gyümölcsöt összeforgatjuk a kukoricakeményítővel és a nádcukorral, majd egyenletesen eloszlatjuk a piteforma aljában vagy elosztjuk nyolc egyszemélyes szufléformában. A gyümölcsrétegre ráterítjük a morzsát. A morzsára szórhatunk még egy-két kanálnyi nádcukrot is, ami ropogósra fog karamellizálódni sütés közben.
3. 180°-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a morzsa meg nem pirul (kb. 15 perc).