Az ember nem is gondolná, milyen nagyszerű salátát lehet rittyenteni néhány perc alatt két szál répából. Ha pedig sikerül a zöldségesnél vagy egy termelői piacon kifogni néhány színes répát hozzá, rendkívül látványos is lesz. A magkeverék mindenképp kell hozzá, az adja meg az étel karakterét. A tetejére morzsoljunk kedvenc sajtunkból (lehet, juh vagy kecske is), de hirtelen sült húst vagy főtt tojást is kínálhatunk hozzá. Jól csúszik mellé a vajas kenyér, hogy laktató is legyen.
Ha van otthon valami különleges olaj (pl. pisztácia, mogyoró, dió), azt használjuk hozzá. Ha nincs, az olívaolaj is tökéletesen megfelel.
Hozzávalók (adagonként):
2 szál répa
2 evőkanál magkeverék (napraforgó-, szezám-, fekete szezám-, lenmag)
1 evőkanál olaj (esetünkben pisztácia)
néhány csepp citromlé
só
tetszőleges feltét, pl sajt, sült hús, főtt tojás, stb
- A megtisztított répákból zöldséghámozó segítségével vékony szalagokat és köröket vágunk. (Fontos, hogy tényleg vékony legyen, ha ez túl nagy feladat, reszelő nagylukú oldala is megteszi.)
- A répaszeleteket egy tálba tesszük, rálocsoljuk az olajat, megsózzuk, ráfacsarunk néhány csepp citromlevet. Végül jöhet rá a magkeverék, alaposan összeforgatjuk.
- A salátát tányérra szedjük, rátesszük a feltétet, azonnal tálaljuk.