Az év legjobb időszaka ez, tele vagyunk friss, hazai gyümölcsökkel. Azon kívül, hogy nyersen degeszre esszük magunkat, érdemes minél több desszerthez is használni. Jól jön, ha az utolsó pillanatban, öt perc alatt kell valami desszertet kreálni, de nem csak kompromisszumnak jó, olyan finom, hogy akkor is nekiállok, ha nincs vészhelyzet.
A grillserpenyőbe gyorsan bedobjuk a gyümölcsöket, közben kikeverjük a krémet, és kész is az első osztályú édesség. Ha nincs grillserpenyőnk, használhatunk sima aljú, vastag falút is. Olyan gyümölcsöket válogassunk hozzá, amik érettek, de még kellőképpen kemények.
Hozzávalók (2 adaghoz):
2 nektarin
4 sárgabarack
2 szilva
10 dkg mascarpone
2 evőkanál porcukor
3 cm-es vaníliadarab
nádcukor (sima kristálycukorral helyettesíthető)
vágott pisztácia (akár sós is lehet, úgy izgalmasabb)
- A megmosott gyümölcsöket megtöröljük, félbevágjuk, kimagozzuk. Közben felforrósítjuk a grillserpenyőt.
- A gyümölcsök vágott felét belenyomjuk a nádcukorba, ami szépen rátapad. A forró serpenyőbe helyezzük a gyümölcsöket, cukros felükkel lefelé.
- Közben kikeverjük a krémsajtot a vanília kikapart magjaival és a porcukorral.
- Ha a gyümölcsökön már szépen karamellizálódik a cukor, megfordítjuk őket, még egy percig a serpenyőben hagyjuk.
- A vaníliás krémmel és vágott pisztáciával tálaljuk.