Bár a kelt tészták általában több fázisban készülnek, és emiatt hosszabb idő, míg elkészülnek, ennél a csigánál csalunk egy kicsit: alig kell dagasztani, a kelesztés is rövidke, de a magas zsírtartalom – a mascarpone-vaj kombó – miatt mégis puha, foszlós sütit kapunk, ami még langyosan, a tepsiről el fog tűnni.
Ha pedig kipróbálnák eperrel is, akkor itt van egy epres-vaníliakrémes változat.
Hozzávalók: (18-20 csigához)
(Mindegyik legyen szobahőmérsékletű, hogy gyorsabban keljen a tészta)
30 dkg liszt
4 gr szárazélesztő, vagy 1,5 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
0,6 dl langyos tej
2,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg mascarpone
40 dkg kimagozott, felezett cseresznye
4 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 ek. holland kakaópor
- A lisztet egy mély tálba kimérjük, a közepébe mélyedést készítünk, oda öntjük a langyos tejet, beleszórjuk az élesztőt, a cukorból egy teáskanálnyit. Kevés lisztet hozzákeverünk, és 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Addig kimagozzuk a cseresznyét, kikeverjük a vaj-cukor-kakaó keveréket.
- 10 perc után hozzámérjük a liszthez az összes többi alkotórészt, és 5 perc alatt a kézi mixer dagasztókarjával sima tésztává gyúrjuk – de kézzel is épp olyan jó lesz, a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni.
- A tálat szorosan letakarjuk folpackkal, és meleg helyen egy órát kelni hagyjuk.
- Enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 40X20 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel – a két hosszabbik szélén 2-2 centit hagyjunk üresen - egyenletesen rászórjuk a cseresznyét és a hosszabbik oldaláról szorosan feltekerjük.
- A tészta puha, és a cseresznyék se csúszkálhatnak belül, ezért a trancsírozás elkerülése miatt igazán éles késsel vágjuk ujjnyi vastag darabokra.
- Míg felmelegszik a sütő, kelesztjük még kicsit, és 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.