Semmi sem tudja jobban oltani a szomjat és az étvágyat ilyen tikkasztó hőségben mint a jéghideg kovászos uborka. Hát még ha ez leves formában kerül az asztalra. Bevallom, mikor először készítettem, és a neten böngésztem a recepteket, teljesen kiakadtam, hogy hogy a fenében lehet ezt az elképesztően jó és hűsítő kaját így túlvariálni. Minek tejszín, szalonna(??), tejföl vagy akár liszt ebbe a levesbe?! Hiszen pont az lenne a lényege, hogy egy savanyú, frissítő, könnyű leves készüljön belőle. Így hát úgy döntöttem megalkotom a saját receptemet. Aki szereti a kovászos uborkát, ezt a levest is kedvelni fogja!
Az egyik legfontosabb szabálya ennek a levesnek, a jó minőségű kovászos uborka. Muszáj, hogy jó savanyú és ízletes legyen, különben ízfokozókkal kell feldobni ami ugye nem annyira menő. Szóval semmi bonyolítás, habarás és hasonlók, csak egyszerűen a csodás jéghideg koviubi. Ezek kellenek hozzá:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 5-6 jó vastag kovászos uborka + kovászos uborka lé (legalább fél liter!)
- 1 csomag petrezselyem
- 5-6 levél bazsalikom (opcionális, simán elhagyható)
- 1/2 csomag kapor
- 1-1,5 dl joghurt
- egy evőkanál olívaolaj
Nem bonyolult elkészíteni, lustáknak és anti főzőknek sem
- A hagymát vágja nagyon apró kockákra, és jól párolja meg az olajon. Itt most a hangsúly a pároláson van nem a pirításon, szóval kis láng, és tegyen fedőt a lábas tetejére!
- Amíg a hagyma párolódik, 5 kovászos uborkát, az uborka levét és a joghurtot botmixerrel turmixolja össze.
- Amikor már jó puha a hagyma, szórja rá az apróra vágott bazsalikomot, petrezselymet és a kaprot, majd egy picit forgassa át ezeket is a forró olajban.
- Ezután vegye le a hagymát a tűzhelyről, és várja meg míg kihűl.
- Keverje össze a hagymás fűszernövényeket az uborkapéppel, és adja hozzá a maradék uborkát apróra kockázva.
- Tegye hűtőbe, és tálaláskor dobjon pár jégkockát a levesbe. Ezennel el is készült a hűsítő csemege. Ennyi.