Ez a pénteki süti pont annyi időt és energiát igényel, amit még nem sajnálunk nyáron egy sütire szánni. Roppant egyszerű, cserébe viszont szép, és hálistennek még finom is. Ha az áfonya nem elérhető, elkészíthető málnával, ribizlivel, szederrel, vagy akár ezek kombinációjával is, mint ahogy itt készült.
Hozzávalók egy kis tortához, nagyhoz duplázzák:
90 g darált háztartási keksz
35 g puha vaj
100-150 g áfonya
250 g natúr krémsajt
60 g cukor
2 db tojás
fél vaníliarúd kikapart belseje
1. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összekeverjük, és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Nedves tenyérrel ellapítgatjuk.
3. A tortaalapra rászórjuk a megmosott gyümölcs kb. felét.
4. A tojásokat, a krémsajtot, a cukrot és a vaníliát habverővel elkeverjük, a formába öntjük (rá az áfonyára), és sütőbe toljuk kb. 40 percre (vagy amíg nem kezd aranybarnás színt felvenni). Ha kész, hűlni hagyjuk.
5. Ha teljesen kihűlt, kivesszük a formából, és a maradék gyümölcsöt a tetejére halmozva tálaljuk.