Ez a flódni jobb mint a szex!

Olvasási idő kb. 4 perc

Ne lepődjön meg, ha az alábbi süteménnyel viharos sikert arat vendégei közt. Miután elkészült, én tepsistül alufóliába csomagoltam és bevittem a szerkesztőségbe. Természetesen mindenki azonnal rávetette magát, és körülbelül 10 perc alatt el is tüntették mindazt, amin legalább három órát dolgoztam.

RDA 1399

Most legalább át tudtam érezni, milyen lenne, ha egy szerkesztőségnyi gyerekem volna, bár egy röpke pillanatra a sáskajárás képe is felrémlett. Azt azért nem különösebben fájlaltam, hogy a kollégák ilyen gyorsan felfalták, mert tavasz lévén – szokás szerint – fogyókúrázom, és bizony nehezen tudtam volna ellenállni ekkora kísértésnek.

Ennyi elégedett arcot látni egyszerre igazán kellemes dolog. Úgy tömték magukba az édességet, mint a velvetes hörcsögök a szotyit, pedig állítólag nem is szeretik (mármint nem a hörcsögök a napraforgómagot, hanem). Abban már ekkor is biztos voltam, hogy ez a süti még a rántott rudit is lekörözte, de az igazi az volt, amikor az egyik kolléga felkiáltott: „a flódni jobb, mint a szex!” .

RDA 14000

A süteményhez

  • 50 dkg félfogósliszt
  • 15 dkg kókuszvaj
  • 2 evőkanál méz
  • 3 tojás
  • 1 dl fehérbor
  • egy teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • 1 tojás a végén a kenéshez

Alma

  • 80 dkg alma (akkor finomabb, ha savanyú), ez körülbelül 5 db közepes Idared alma
  • méz
  • 100 százalékos citromlé, vagy egy friss citrom leve
  • csipet fahéj
  • csipet szegfűszeg
  • csipet gyömbér (opcionális)

Mák

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg nádcukor
  • két marék mazsola
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1,5 dl víz

Dió

  • 20 dkg dió
  • 5 dkg nádcukor
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 dl víz

Lekvár

  • egy kis üveg szilvalekvár, de lehet barack is (körülbelül 200-300g)
 

Nem olyan bonyolult elkészíteni, csak sokáig tart

Mérje ki a lisztet, öntse egy nagy tálba. Adja hozzá a sütőport, sót, tojásokat, mézet, kókuszvajat és a bort. Gyúrja össze a hozzávalókat és formázzon egy nagy cipót. Ha nagyon nyúlós a tészta és ragad, öntsön még hozzá annyi lisztet, amennyitől jól összeáll és nem marad már belőle a kezén gyúrás közben. Csomagolja frissentartó fóliába és addig pihentesse a tésztát amíg elkészíti a tölteléket.

Töltelékek

Alma: Pucolja meg és reszelje le az almákat (ehhez nem szükséges külön almareszelőt tartani, egy szimpla sajtreszelő is megteszi). Nyomkodja ki a levét egy tálba (a friss almalevet igya meg, vagy tegye a hűtőbe) és a kicsavart citromlevet keverje a reszelt almába. Ízesítse fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és mézzel.
 
Mák: A vizet, bort, mazsolát és a cukrot öntse egy lábasba és melegítse, míg a cukor megolvad. Ezután vegye le a főzőlapról és keverje hozzá a mákot. Hagyja kihűlni.
 
 
Dió: A diós tölteléket ugyanúgy készítse el, ahogyan a mákosat: olvassza meg a cukrot a boros vízben, majd a tűzről levéve keverje bele a darált diót és hagyja kihűlni.
 

És most jöhet a tésztanyújtás

Amikor az összes töltelék készen van, vegye elő a tésztát és ossza négy cipóra. (Én kettő nagyobb és kettő kisebbet csináltam, mert szeretem, ha a legalsó és legfelső réteg kicsit vastagabb.) Nyújtsa ki az egyik cipót egy sütőpapíron és a papírral együtt tegye a tepsibe. Kenje meg először lekvárral, majd a lekvárt fedje be a mákkal. Nyújtsa ki a következő cipót is, és fektesse a mák tetejére. Kenje meg lekvárral és dióval, majd helyezze rá a következő tésztaréteget. Erre a tésztalapra simítsa az almát, majd helyezze az utolsó réteg tésztát a süteményre. Egy villával szurkálja meg a tetejét, kenje rá a felvert tojást, és előmelegített sütőben 180 fokon süsse 40-50 percig. Akkor jó a süti, ha a teteje már szép piros.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek