Pár nappal ezelőtt marcipános szaloncukrokat kóstoltunk, és bár az eredmény nem volt annyira lelombozó, mégis a több ezres szaloncukrok kerültek a rivaldafénybe. Ezért úgy döntöttünk, megcsináljuk a saját változatunkat. Az ötlet jónak bizonyult, alig maradt pár szem amit be tudtam csomagolni, a többi még „melegen” elfogyott.
A szaloncukrok elkészítésére nagyjából ezer forintot költöttem, és ezért még jó tíz szemmel több is lett belőle, mint amennyit a méregdrága, tesztnyertes csomagokban találunk.
Nem csak azért jó házilag elkészíteni a szaloncukrot, mert olcsóbb mint a bolti, hanem így legalább tisztában van azzal, hogy mit aggat a karácsonyfára. Ami még pozitívum: bármilyen színbe csomagolhatja, így nem kell vadászni finom, és a karácsonyfa színéhez illő édesség után. Nem mondanám, hogy elképesztően macerás az elkészítése, de egy kicsit azért körülményes. Mondjuk azt soha nem gondoltam volna, hogy a töltelékhez vízen, mandulán és cukron kívül semmi másra nincsen szükség. De hát az is igaz, hogy eddig még nem is készítettem szaloncukrot...
Amire szüksége lesz a szaloncukorhoz
- 200 gramm darált mandula (Az Aldiban vettük)
- 100 gramm porcukor
- pár csepp mandulaesszencia, vagy végszükség esetén aroma
- néhány csepp víz
A bevonóhoz
- 2,5- 3,5 ek porcukor (ízlés szerint, én nem szeretem nagyon édesen ezért 2,5 kanál cukrot tettem bele)
- 4 ek sötét kakaópor
- 1 ek kókuszzsír
- 2 ek víz
Vagy: Olvasztott étcsokoládé (ez sokkal hamarabb dermed, mint a fenti massza)
Ha a saját bevonó mellett dönt, tegye egy nyeles lábasba a kakaóport, porcukrot, két evőkanál vizet és a kókuszzsírt, majd lassú tűzön folyamatos keverés mellett készítse el a csokikrémet. Ha nagyon sűrű a massza, kevés vízzel hígíthatja. (A galériában talál fotót arról, hogy az enyémnek milyen volt az állaga.) Fogja meg az egyik kezébe a lábast (ez azért kell, mert félre kell dönteni a lábast), a másik kezével a fogpiszkálóra szúrt édességet és mártsa bele a csokoládéba úgy, hogy az ellepje. Folytassa ezt a műveletet addig, amíg el nem fogynak a csupasz szaloncukik.
Sütőpapírra tegye a felszúrt csokis darabkákat és várja meg amíg a csokoládé megszilárdul. Ez akár több óra is lehet, segíthet a dolgon ha hűtőbe, mélyhűtőbe teszi. Miután a már meg tudja fogni anélkül a szaloncukrot, hogy tiszta csokoládé legyen az ujja, csomagolja be tetszés szerint. A galériában megnézheti, én hogyan csináltam.
Én ebből a mennyiségből 48 darab szaloncukrot tudtam formázni. Ez, körülbelül 10 darabbal több, mint amennyi a méregdrága Szamos vagy Stühmer dobozában van. Az íze verhetetlen és persze az ára sem utolsó szempont: nagyjából ezer forintból jött ki ez az adag. Igaz, hogy karácsonykor rengeteg pénzt kiad az ember, de a házi szaloncukor simán leveri bármelyik gyárit és csakis kizárólag mandulából és kakaóporból áll.
Tippek
- Sajnos a fogpiszkáló miatt lesz egy apró lyuk a szaloncukron, ha ezt szeretné elkerülni, szilárdulás után a lukra is csöppentsen egy csepp csokit, és azt is dermessze meg
- A marcipán színén is tud változtatni ha hozzáad egy kis meggylevet, ráadásul az íze is érdekesebb lesz tőle.
- Nem kell feltétlenül étcsokival bevonni a szaloncukrot, nyugodtan használhat tejcsokit is.