Mint az már kiderült, elhatároztuk, hogy igazságot teszünk végre, kell-e, vagy tilos pihentetni az igazán jó mézeskalácsot. Kerestünk két megbízható versenyzőt, megsütöttük mindkét receptet. Ezekről részletesen be is számoltunk, a pihentetős Limara recept tapasztalataitól itt, az azonnal sütős, Wise Lady verzióról pedig itt.
Hogy ezt a bonyolult, a háziasszonyokat végletesen megosztó kérdést megnyugtatóan elrendezhessük, igen alapos tesztelésnek vetettük alá mindkét receptet. Mindkét változatból sütöttünk vékonyra (egy miliméteres) és vastagra (2-3 miliméteres) nyújtott változatot. Mindkét tésztát kipróbáltuk 8 és 10 perces sütési idővel. Az elkészült sütik egy részét napokig a konyhapulton hagytuk egy tálcán, más részüket viszont fajtánként, légmentesen záródó dobozban tartottuk. A sütiket megkóstoltuk frissen, egy-két-három és többnaposan is.
Mostanra pedig nem maradt más hátra, mint az eredményhirdetés.
Annak, aki mostanra lerágta a körmét, vajon a pihentetett, vagy az azonnal sütött mézeskalács lesz az igazi, most végre elárulhatjuk: nem ettől függ. Talán szemétség, hogy ennyi feszültségkeltés után döntetlenre hozzuk a meccset, de sajnos tényleg azt tapasztaltuk, a mézeskalács finomsága és puhasága nem a pihentetés-nem pihentetés tengelyen dől el.
Hanem azon, milyen vastag a tészta nyújtás után, és mennyi ideig sütjük. A nem túl vékony, nem túlsütött darabok egyik tésztából sem lettek kemények, még napok múltán, a pulton hagyva sem.
Azzal együtt, hogy a túl vékony darabokat leszámítva mindegyik puha, a két recept összes változata közül a legpuhább Limara vastagra nyújtott, 8 percig sütött verziója lett. És, hogy egy kicsit a másik irányba is billentsük a mérleget, Wise Lady sütijének viszont sokkal határozottabban mézíze van, mint a Limara változatnak.
Lássuk tehát a két recept összehasonlítását.
Amiben egyformák:
- Mindkét recept teljesen jó, az eredmény finom, azonnal és napok múlva is puha mézeskalács
- Mindkét tésztával könnyen lehetett dolgozni, egyikhez sem kellett liszt a nyújtáshoz, még a sokadik menet is könnyen ment
- Mindkét tésztánál kiszáradtak azok a darabok, amiket túl vékonyra, egy miliméteresre nyújtottunk
- A normál vastagságú, nem túlsütött darabok viszont mindkettőnél puhák maradtak, még a konyhapulton három napig állva is.
Amiben különböznek
- Limara receptjénél (a világos sütik) kicsit puhábbak maradtak a 8 percig sütött darabok, mint a 10 percesek. Wise Lady receptjénél (a sötét sütik) nem volt érezhető különbség a 8 és a 10 percig sütött mézesek puhaságában.
- Wise Lady sütije mézízűbb, viszont az abszolút puhasági versenyt Limara 8 percese nyerte