Ha nincs sok időd nyugodtan vásárolj filézetlen csirkemellet, mert ha egyben megsütöd nem kell vele sokat foglalkozni, a sütő elvégzi helyetted a feladatot. Annyi a dolgod, hogy összeválogass néhány zöldséget és zöldfűszert, hogy különlegessé tedd a sültedet.
Ha 2 csirkemellet veszel, a maradékból csirkehúsos salátát készíthetsz, ami igen jó szolgálatot tesz majd másnap ebédre.
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemell csontjával, bőrösen
2 közepes sárgarépa
2 lilahagyma
1 citrom
só
bors
szárított kakukkfű
3 ek vaj
A csirkemellet mosd meg és töröld szárazra papírtörlővel. Sózd, borsozd és szórd meg szárított kakukkfűvel. Egy nagyobb serpenyőbe, amit utána majd be tudsz tenni a sütőbe (ne legyen műanyag fogója), tegyél 1 ek vajat, a tűzhelyen olvaszd fel. Tedd a serpenyőbe a csirkemellett bőrös oldalával lefelé és közepes lángon pirítsd 6-8 percig.
Közben pucold meg a zöldségeket, és negyedeld fel őket. A citromot alaposan mosd meg és héjastul vágd gerezdekre.
A csirkemellett fordítsd meg, dobd mellé a zöldségeket és a citromot, a maradék vajat kis darabokban tedd a tetejére, fedd le és az egészet told a sütőbe. A hűs méretétől függően 40-50 perc alatt készre sül. Az utolsó 10 percben vedd le a fedőt (vagy alufóliát), hogy megpiruljon a teteje. A zöldségeket félidőben keverd át.
A sütési idő végén szedd ki a serpenyőből a húst és a zöldségeket, rendezd tálra és tartsd melegen. A serpenyőt tedd a tűzhelyre, önts rá ½ dl fehérbort és közepes lángon forrald be, amíg besűrűsödik. Ha kell fűszerezed egy kicsit, és dobj rá 1 ek vajat. Keverd el, hogy felolvadjon és kínáld a mártást a hús mellé. Köretnek adhatsz mellé gombás rizst vagy vegyes salátát.
Ha a maradék húsból salátát készítesz, szedd le a bőrét, a húst fejtsd le a csontról és vágd falatnyi darabokra. Készíts joghurtos öntetet (1 dl joghurt, 2 ek olívaolaj, só, fehérbors, ½ citrom leve), amit majd közvetlenül fogyasztás előtt önts csak a salátára. Keverd össze kedvenc zöldjeidet vagy vegyél kész salátakeveréket és dobj néhány szem durvára vűgott diót is a salátára.