Hozzávalók
½ kg fehér spárga (vastagabb, levesbe való fajta, ha sikerül ilyet találni)
½ szál póréhagyma
1 csokor újhagyma fehér és világoszöld része
1 ek vaj
½ tk só
1 csipet frissen őrölt bors
7,5 dl zöldségalaplé (ha nincs más, kockából)
5 dkg parmigiano reggiano
1 marék sózatlan zöld pisztácia
A spárgát pucold meg, a végéről a fás részeket vágd le. Szecskázd 2-3 cm-es darabokra, a fejeket csapd le és tedd félre.
A póráhagymát és az újhagymát karikázd fel, a sóval és a borssal vajon párold puhára egy közepes lábosban. Add hozzá a spárgaszárakat és a zöldségalaplét, fedő alatt, közepes lángon 20–25 perc alatt főzd puhára. 10 perc főzés után a spárgafejeket is add a leveshez, ezeket a főzés után szedd ki levesbetétnek.
A kész levest turmixold egészen finomra. A vastagabb szárú spárgához nem is kell sűrítő habarás, de még csak tejszín sem, mert így is nagyon finom, krémes lesz, de lehet 1 dl tejszínt hozzákeverni, majd újra átmelegíteni, ha krémesebb levest szeretnél. Ha szükséges, fűszerezd még sóval, borssal.
A spárgafejeket hosszában vágd ketté, tedd őket tányérba, erre kanalazd a forró levest. Szórj pirított zöld pisztáciát és parmezánforgácsokat a tetejére.