Mit csinál valójában a Mikulás és a segítői?

A karácsonyi manóság igazi álomhivatásnak tűnik, elvégre mi más dolgod lehet, mint összekalapálni néhány fajátékot, kibontani a Mikulás leveleit, vagy teát főzni az öregnek? Mondjuk, szót érteni a turistákkal – akár négy nyelven is.

Miután gyerekkoromban többé nem akartam sem titkosügynök, sem csillagász lenni, arra jutottam, hogy voltaképpen a gondtalan jövő titka az, hogy jól kell férjhez menni – mégpedig a Mikuláshoz. Képzeld csak el, az év megközelítőleg tíz hónapja vakációból áll, novemberben és decemberben pedig azért felelsz, hogy a Télapó otthon mindig süteményillatú legyen. Nem árulok el nagy titkot, amikor azt mondom, hogy ez a tervem nem jött be, különben most nem ezt a cikket írnám, hanem talán éppen a gyerekek kívánságlistáit olvasnám fel a szakállát fésülgető férjuramnak. Persze a tűz közelébe még mindig kerülhetek, ugyanis Lappföldön minden évben manóválogatót tartanak. Az Insider cikkéből megtudtuk, hogy pontosan mire kell készülnie annak, aki élete céljául tűzte ki, hogy a karácsony szolgálatába álljon.

Sajnos nem egy egész éves munkáról van szó, ezért hiába dolgozod végig az ünnepeket, a következő karácsonyig nem jár a fizetett szabadság. A finn Lapland Safaris ugyanis csak a novembertől januárig tartó időszakra keres munkatársakat, akik szívesen bújnak egy karácsonyi manó bőrébe erre a pár napra.

A karácsonyi manók nem ücsörögnek egész nap a benti melegben
A karácsonyi manók nem ücsörögnek egész nap a benti melegben

Előzetes ismereteim szerint a Télapó segítői leginkább olyan feladatokat látnak el, mint a játékok összeszerelése és becsomagolása, a rénszarvasok felszerszámozása vagy a szán karbantartása, valójában semmi hasonlóról nincs szó. Lappföldön a manóknak a Mikuláshoz érkező vendégeket kell útba igazítani, illetve körbevezetni, amihez szükségük van előadói, idegenvezetői és minden mágikus tudásukra is.

Ezek a teendők pedig olyan készségeket kívánnak meg, mint az energikusság, a jó kommunikációs készség és a pozitív életszemlélet, de az sem árt, ha az illető nem kifejezetten fázós alkat. A nyelvtudást tekintve pedig egy jövendőbeli manónak az angolon felül franciául, spanyolul vagy németül is tudnia kell.

Igaz, a karácsonyi manónak a rénszarvasokat sem kell felszerszámoznia
Igaz, a karácsonyi manónak a rénszarvasokat sem kell felszerszámoznia

Azonban természetesen senki sem születhet tökéletes karácsonyi manónak, ezért azok a szerencsések, akik a karácsony szolgálatába állhatnak, egy Arctic Hospitality Guide, vagyis sarkvidéki vendéglátási útmutató kurzuson vesznek részt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek