Mi az, amitől tényleg okosabb lesz a gyerek?

A zenetanulás tényleg segít, ahogy az is, ha egy szorgalmas diák mellé kerül valaki.

A Time szerint nem csak városi legendák léteznek, akadnak ugyanis olyan, kutatások által is alátámasztott módszerek is, amelyek bizonyítottan segítenek. Ilyen tényező többek között a zenetanulás is: csak kis mértékben ugyan, de valóban jobban teljesítettek a zenélő gyerekek az IQ-teszteken.

Tényleg butábbak a sportolók?

Az valószínűleg tényleg nem ideális, ha kizárólag focipályákon és öltözőkben lóg a gyerek, a sport és a tanulás kombinációjánál ugyanakkor nem nagyon létezik jobb megoldás. Egy 2007-es kutatás szerint edzés után 20 százalékkal vagyunk eredményesebbek az új szavak elsajátítása terén, ami egy másik, a jelenség fiziológiai hátterét megvizsgáló kutatás szerint az agy tanulással összefüggésbe hozható régióinak jobb vérellátásával van összefüggésben.

Olvass a gyerekkel!

E tekintetben az a legjobb stratégia, ha nem a szülők végzik a munka oroszlánrészét: egy kutatás szerint akkor igazán eredményes a dolog, ha a gyerek is aktív az olvasás során.

Alváshiány

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén rendkívül fontos, azok a hatodikosok, akik egy órával kevesebbet alszanak a társaiknál, két évvel is lemaradhatnak ugyanis. Egy másik kutatás szerint 15 perc is számít egyébként: az ötös tanulók nagyjából ennyivel átlagoltak többet a négyes tanulóknál, akik szintén 15 perccel aludtak többet a hármasoknál.

Az önfegyelem fontosabb, mint az IQ

Rengeteg olyan kutatás létezik, amely szerint az önfegyelem és a kitartás, nem pedig a gyereke IQ-ja az, ami meghatározó a jövőbeni teljesítményre nézve. Az akaratosabb és fegyelmezettebb gyerekek nagyobb eséllyel javítottak ugyanis a jegyeiken, és jobb iskolákba kerültek be, mint az IQ-teszteken jobban teljesítő, de kevésbé fegyelmezett társaik.

A tanulást segítő műsorok nem segítenek

A közös játék is fontos
A közös játék is fontosShutterstock

A legkisebbek, 17-24 hónapos gyerekek szókincsének fejlődését egyáltalán nem segítik az erre kitalált játékok és DVD-k, sőt, az ilyen műsorok/programok egy része kifejezetten rossz hatással van a gyerekek fejlődésére. Azok a gyerekek, akik nem néztek ilyen műsorokat, átlagosan 6-8 szóval jártak előbbre a képernyők előtt üldögélő társaiknál.

Néha nem árt egy kis cukor sem

A felmérőkön azok a diákok teljesítenek a legjobban, akik magas rosttartalmú, összetett szénhidrátokat, például zabpelyhet reggeliznek. A kevés szénhidrátot fogyasztó egyetemisták teljesítménye szintén rosszabbodott egy kutatás során. Mivel úgy tűnik, tényleg számít a dolog, jó ötlet lehet egy kicsit tudatosabban nassolni: a glükóz és a koffein tényleg segít, főleg, ha jutalom helyett üzemanyagként funkcionál az a csoki.

Hiszel bennük?

Az is sokat számít persze, hogy érzi magát a gyerek. A boldog és elégedett felnőttek jobban teljesítenek és jobban keresnek a búslakodó társaiknál, azok a véletlenszerűen kiválasztott gyerekek pedig, akikről azt hallották a tanáraik, hogy értelmesebbek, jobban teljesítettek az év végi IQ-teszteken. Úgy tűnik ennyit jelent, ha látszik a tanárok/szülők magatartásán, hogy valóban hisznek a gyerekek képességeiben.

A környezet

Egy kutatás szerint az sem mindegy, kivel lóg egy diák. Azok az egyetemisták, akik egy kutatás során jobban teljesítő szobatársakat kaptak, gyorsan fejlődésnek indultak ugyanis, ami valószínűleg a társaiktól ellesett szokásoknak volt köszönhető.

És persze az sem árt, ha egy szupertanár tanítja! Ha te ilyen tanár vagy, jelentkezz pályázatunkra!

Legyél Te 2018 szupertanára!

A Dívány és a Lidl tavaly arra vállalkozott, hogy közös erővel igyekszik megtalálni azt a pedagógust, aki a legkreatívabb és legegyedibb módszerrel tanítja diákjait, és akinek óráit egyszerűen imádják a gyerekek. 2017-ben az olvasók Számadó Lászlónak szavazták meg ezt a megtisztelő címet. Az Árpád Gimnázium matematikatanára cirkusz- és játékszeretetével hódította meg a Dívány közönségét.

Mivel egy fontos, és szívünknek kedves pályázatról van szó, úgy döntöttünk, idén ismét belevágunk, és várjuk azoknak az általános iskolai tanároknak a jelentkezését, akik úgy érzik, bennük van minden ahhoz, ami a szupertanársághoz kell. A legfontosabb információk:

  • jelentkezés írásban 1 oldalban irokaszerknek@divany.hu címre
  • a jelentkezési határidő 2018. augusztus 13.
  • a 3 legjobbat szakértő zsűri választja ki
  • majd közönségszavazással találjuk meg a legjobb módszert kiötlő tanárt

A legötletesebb pályázatokat bemutatjuk, a győztes nyereménye pedig a Lidl jóvoltából egy iPad Pro és egy 100.000 forintos vásárlási utalvány, illetve ősszel, tanévkezdés után egy egészségnapos kitelepülés abban az iskolában, ahol a pályázat győztese tanít. Az Egészségnapon egy csodálatos világba érkeznek meg a gyerekek, mindeközben megismerve az egészség titkos „receptjeit”. Minden állomás az egészséggel kapcsolatos, minden korosztály számára élvezhető játékok és programok sokasága. Az esemény mottója: „Mindig a sárga úton haladj, és találkozhatsz az egészséggel, legyen az étel, aktivitás, sport vagy játék.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra