Milyen termékek kellhetnek nyáron a naptejen kívül?

Az, hogy a legnagyobb kánikula idején botorság naptej nélkül kifeküdni a napra, viszonylag evidensnek számít. De vajon mi másra lehet még szükségünk, ha nem akarjuk vásárra vinni a bőrünket?

A kérdés megválaszolásában dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász volt a segítségünkre, aki szerint a nyári időszakban a leégés mellett főleg a kisebb strandsérülésekkel, rovarcsípésekkel, a napallergiával és a száraz bőrrel gyűlhet meg a bajunk.

Ápold le magad!

Ne gondolj semmi rosszra, a tanács a bőrödre vonatkozik, ha netán valamilyen strandsérülés érne. A szakember szerint a kisebb sérüléseket jódos oldattal (de kalkuláld bele, hogy ez nyomot hagyhat) vagy fertőtlenítő spray-vel érdemes kezelni. Van, amelyik szúnyogcsípésre is jó.

Ne vakargasd a csípéseket!

Hallgass inkább a bőrgyógyászra, és kend le a csípések helyét valamilyen hűsítő, fertőtlenítő hatású kenőccsel. Amennyiben látványos dagadást tapasztalsz, az antihisztamin tabletta enyhíthet szenvedéseiden. A kalcium viszont a közhiedelemmel ellentétben sem a rovarcsípésen, sem a napallergián nem segít.

Előzd meg a napallergiát!

Ha nem tudsz megmaradni a napon anélkül, hogy piros foltok lepnék el a bőröd, nem árt előre felkészülnöd. Dr. Boros-Gyevi Márta azt javasolja, hogy megelőzés gyanánt már a nyaralás előtti hónapban kezdj el béta-karotint szedni. Ha pedig már megtörtént a baj, mert könnyelmű módon nem kented be magad 50 faktoros naptejjel, szedj antihisztamin tablettát naponta kétszer. Enyhébb esetben az aloé vera tartalmú készítmények is segíthetnek.

Hidratálj napozás után!

Szerencsére rengeteg napozás utáni krémet, illetve balzsamot lehet kapni már. A bőrszárazsággal antioxidáns tartalmú hidratáló testápolókkal veheted fel a harcot, amire valószínűleg szükséged is lesz a vízparton az UV-sugárzás káros hatásai miatt. A hidratálókrémek és aloé verás készítmények enyhe napégésre is alkalmazhatóak, ám amikor már rákvörös színekben pompázik a bőröd, szteroidos krémre lehet szükséged. Ha valaki elalszik a napon, akár másodfokú égési sérüléseket is szenvedhet, amely kórházi kezelést igényelhet.

Az erős napsütéstől könnyebben kiszárad a bőröd
Az erős napsütéstől könnyebben kiszárad a bőrödShutterstock

Vigyázz a fertőzésekkel!

Egy bakteriális fertőzés kialakulásához a rovarcsípés is elegendő lehet. Ha tehát tele van csípésekkel a lábad, nem biztos, hogy jó ötlet egy zsúfolt medencében pancsolnod. A már kialakult fertőzést értelemszerűen fertőtlenítőszerekkel tanácsos kezelni, de ha nem használ vagy tovább romlik a helyzet, inkább fordulj orvoshoz, nehogy nagyobb baj legyen belőle.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek