Orvos mondja el, milyen naptejet használj és milyen gyakran kend magad

Nem mindegy, hogy a gyerekeknek készült fizikai, vagy a felnőtteknek javasolt kémiai fényvédőt veszed le a boltok polcairól, ahogyan az sem, hogy hány faktorosat használsz, és milyen időközönként kened be magad strandon.

A nyaralás a strandról és a napsütésről szól. Akár szeretünk napozni, akár nem, egy csúnya leégés könnyen megkeserítheti az élményeinket, ráadásul hosszú távon is lehetnek következményei. Dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyászt kérdeztük arról, hogy hogyan hatnak a fényvédők, és mire kell odafigyelnünk, amikor használjuk őket. (Mert - ha a magyarok egy része tesz is rá - muszáj használni ezeket.)

A gyerekeken ne használjunk felnőtteknek való fényvédőt.
A gyerekeken ne használjunk felnőtteknek való fényvédőt.Shutterstock

Hogyan működnek a fényvédők?

A fényvédőknek két típusuk van. A fizikai, vagyis gyerek fényvédők hatóanyaga a cink-oxid és a titán-dioxid. Ezek a fajta napvédők nem szívódnak fel, csupán réteget képeznek a bőrön, így verik vissza az UV-sugarakat. Nagy előnyük, hogy nem allergizálnak. A gyerekek számára készült fényvédőket sokszor színezik, hogy jól láthassuk, hogy bekentünk-e vele minden bőrfelületet. Dr. Boros-Gyevi Márta a gyerekeknek emellett UV-szűrős ruházat, kalap és napszemüveg viseletét is javasolja.

A kémiai fényszűrök ezzel szemben felszívódnak, ezért elnyelik az UV sugarakat. Viszont allergizálhatnak, ezért nem ajánlottak gyerekek számára. A felnőttek azonban használhatnak gyerek fényvédőket.

Mit jelent a faktorszám?

A faktorszám azt határozza meg, hogy mennyiszer több időt tudunk a napon tölteni a fényvédő használatával, mint amennyi idő alatt nélküle még nem égünk meg. Vagyis, ha öt percet tölthetünk el a napon fényvédelem nélkül, akkor például egy 30-as faktorszámú naptejjel 150 percet. Dr. Boros-Gyevi Márta hozzátette, hogy ezeket az adatokat laboratóriumi környezetben határozták meg, számoljunk azzal is, hogy az izzadással és a vízzel lejöhet rólunk a napvédő, a sós víz pedig teljesen leoldja. Azt tanácsolja, hogy másfél óránként kenjük be újra magunkat. 30 faktor alatt nem érdemes fényvédőt vásárolni, a jó minőséget gyártó márkáknál nem is találhatunk ennél alacsonyabb faktorszámot. A világos bőrűek, hajúaknak és szemszínűeknek a nagyobb, 50-es faktorszám ajánlott.

Mire figyeljünk oda, ha fényvédőt vásárolunk?

Mindenképpen olyan napvédőt vásároljunk, ami UVA és UVB sugárzás ellen is védelmet nyújt. Az UVA-védelem segít megelőzni a bőröregedést, az UVB pedig a bőrrák kialakulását. A „DNS repair enzim” és „cell sun protection” felirattal ellátott fényvédők hatóanyaguknak köszönhetően a DNS-károsodást is megelőzhetik.

A nyaralás során akár már a hotelben kenjük be magunkat.
A nyaralás során akár már a hotelben kenjük be magunkat.Shutterstock

Mennyit érdemes használni?

A laboratóriumi körülmények között megfogalmazott álláspont, hogy 2 grammnyi fényvédőt használjunk egy négyzetcentiméternyi bőrfelületre, de Dr. Boros-Gyevi Márta szerint ez akkora mennyiség, amivel egy napozás alatt elhasználnánk egy egész tubust. Helyette azt javasolja, hogy egyenletesen kenjük el a napvédőt úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Fordítsunk különös figyelmet a kiálló testrészekre, mint például az orr, de ne felejtsük el a fülünket sem, hiszen van olyan bőrdagat, ami kifejezetten ott fordul elő. Azt is javasolja, hogy 20-30 perccel azelőtt kenjük be magunkat, mielőtt kimennénk a napra, a nyaralás alatt akár már a hotelben. Jusson eszünkbe, hogy az autóban is leéghetünk, hiszen az ablakok az UVA nagy részét átengedik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra