Mikortól engedjük a gyereket a jégre?

Jó koordinációt igényel a jégkorong, a műkorcsolya, a sí és a snowboard is, és mind alaposan átmozgatja az embert – hát nyilván csak jól sülhet el, ha beíratjuk a gyereket edzésre. Na meg, ugye, ki akarja, hogy unatkozzon az egyhetes síelés alatt? És akkor még ott van az is, hogy a korcsolyával végzett sportok nem korlátozódnak a télre, hanem szinte egész évben művelhetők, hála a számos fedett pályának. De vajon tényleg jó ötlet vagy inkább hibát követünk el azzal, ha túl korán zavarjuk a pályára? Egyáltalán létezik olyan, hogy túl korán? Erről kérdeztük dr. Géczy Gábort, a Testnevelési Egyetem docensét.

Korcsolya, jégkorong

„A legjobb, ha 4 éves kora előtt nem kezd el korcsolyázni tanulni a gyerek, 5-6 éves kor előtt pedig felesleges a jégkorongot erőltetni. A koordinációs képesség nagycsoportos korban igazán jól fejleszthető, ha ebben a korban kezdjük el a mozgást, az később transzferhatásként jelentkezik" – magyarázta a szakember. Géczy szerint a korcsolya és a jégkorong hatására erősödik a testképzet és esni is megtanulnak a gyerekek, ami pozitív, és bármilyen sportra váltásnál jól jön. A korai specializációval viszont vigyázni kell, ugyanis ha egy gyerek túl korán szakosodik egyetlen sportra, akkor gátlódik az általános mozgásfejlődése. A szakember szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a magyar műkorcsolyával nem vagyunk a világ élvonalában (természetesen ebben a sportágban viszonylag kevés a versenyző). A megoldás egyszerű lenne: csak korban későbbre kellene tolni a dolgot.

Hozzátette: a gyorskorcsolyát, illetve a shorttracket (rövidtávú gyorskorcsolyát) pedig bőven elég kisiskolás korban elkezdeni, de ezt ritkán szokták hamarabb.

459296361
Anadolu Agency

Síelés, snowboard és a többi

Gyakori látvány az osztrák sípályákon a tipegő pöttöm gyerek, aki nagy elánnal siklik a pályán, míg a kezdő síelő azzal küzd, hogy megmaradjon a lécen. Nade jó, ha már 3 évesen síelni kezd egy gyerek vagy 5 évesen magára csatolja a snowboardot?

Vermes Orsolya síoktató szerint 4 évesen már simán csúszkálhat a gyerek a pályán. Ekkor még ritkán van tériszonyuk a kicsiknek, és nagyon gyorsan tanulnak, így pár nap alatt hóbíztossá válhatnak, ami nem hátrány. Vermes szerint a síelés és a snowboard is ideális sport, hiszen jó kondíciót adnak, jó levegőn van a kölyök, és még a nap is süti. Nem elhanyagolható az sem, hogy szeresse a sportot a gyerek, és ne terrornak élje meg. Ha még sosem síelt, érdemes akár műanyag pályán kipróbálni a sportot, ilyet több helyen is talál Budapesten és vidéken egyaránt. A snowboardot általában később kezdik el a gyerekek, mert jóval nehezebb mozgásforma, mint a síelés, viszont könnyen megalapozhatja némi gördeszkázással.

A lelkes szülőkkel gyakran megesik, hogy maguk próbálják meg síelésre vagy snowboardra oktatni a gyereket, ám mivel ez csak ritkán sül el jól, mi azt javasoljuk, bízza a kölköt inkább oktatóra. És mindig adjon rá sisakot.

159982941
Aaron Ontiveroz
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek