Jobbulást mindenkinek – természetes gyógymódokkal!

Megérkezett a tél, amikor is még bőven bele lehet szaladni a kiadós köhögős-taknyos megfázásokba. A legjobb persze megelőzni a bajt, szóval kezdjen el jó sok vitamint fogyasztani, adunk is pár tippet, hogyan tegye! Legelőször is azt javasolnánk, hogy semmiképp se vásároljon össze jó drágán mindenféle mesterséges vitamint; van sokkal kézenfekvőbb megoldás is. Bár kevésbé költség- és időhatékony, cserébe 100 százalékig biztos lehet abban, hogy ezzel a kúrával kizárólag természetes anyagokat visz be a szervezetébe, bónuszként pedig még hidratálja is azt.

Megelőzésre csipkebogyó-mix

Ha eddig abban a tudatban élt, hogy a csipkebogyótea egészséges, megnyugtatjuk, jól tudta. Azt viszont jó eséllyel megtippelhetjük, hogy eddig nem a megfelelő módon állította elő, mert:

  1. vagy olyan teafiltert vett, aminek csak az íze hajaz a csipkebogyóra (tehát mesterséges aroma helyettesíti a természetes forrást),
  2. vagy odafigyelt a tartalomra, de nem eléggé (jóllehet, csipkebogyó IS van a filterben, de azért érdemes megnézni, hogy mi más rejlik még benne),
  3. vagy még gondosabban eljárva megvette (esetleg maga aszalta) a vadrózsa áltermését, de aztán nyakonöntötte jó forró vízzel, így aztán már hiába áztatta lelkiismeretesen, alig maradt vitamin a teában.
shutterstock 166507301
Shutterstock

Nos, ezek mind helytelen megoldások, ha tényleg az a cél, hogy minél több természetes vitamint juttasson a szervezetébe. Igen, a csipkebogyó (a vadrózsa áltermése) tökéletes arra, hogy a szervezetét vitaminnal töltse fel, csakhogy egyáltalán nem mellékes, hogyan dolgozza fel!

 

Vadrózsa áltermés, az meg mi?

A vadrózsa (Rosa canina), gyepűrózsa, vagy csipkerózsa őshonos gyógy- és fűszernövény magyar népies elnevezései: bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi vagy vadrózsa, tüskefa. Termése a csipkebogyó, amelyet egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is neveznek, ezért itt a növényt hecsedlibokornak, a terméséből készült bort, lekvárt, és teát hecsedlibornak, hecsedlilekvárnak, és hecsedliteának is mondják. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, naponta fogyasztva jelentősen növelik a szervezet ellenálló-képességét. A csipkebogyó 60 °C alatt őrzi meg C-vitamintartalmát. A magjában E-vitamin van, enyhe gyulladáscsökkentő, vesekőoldó, enyhén vizelethajtó és gyulladásgátló hatású. 

Forrás: wikipédia.org

Így jár el helyesen

A csipkebogyót nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin túlnyomó része a magas hő hatására elillan. Ezért is javallt a hideg áztatás, illetve csak langyosra melegítse a kész italt, különben elveszti a sok vitamint, amiért az egészet csinálja.

Vegyen biogazdálkodásból származó szárított csipkebogyót, de még jobb, ha kimegy valamelyik piacra, és ott vásárol pár kilót, megmossa, kiszárítja, és már készítheti is a tökéletes italt. Így:

  1. Turmixolja apróra a csipkebogyót.
  2. Pakoljon filterekbe 4-5 teáskanálnyit belőle (legjobb, ha bio teafiltert vesz), vagy tegye simán a vízbe, de a leszűrésnél semmiképp se használjon fémből készült szűrőt, ahogy egyetlen gyógytea készítése során sem!
  3. 1-1,5 liter felforralt, majd TELJESEN LEHŰTÖTT vízben áztassa egy éjjelen át (lehet tovább is, de minimum 8 órán át áznia kell).
  4. Próbálja ki, hogy nem ízesíti semmivel, szerintünk verhetetlen anélkül is – feltéve, hogy ön is szereti a fanyar ízvilágot. (Ha önnek mégis nagyon savanyú, tegyen bele egy kevés mézet, vagy keverje össze rooibosszal.)

Ezután nincs más dolga, mint hogy minél többet igyon ebből a frissítőből. A legjobb, ha egész nap csak ezt fogyasztja. Töltse olyan kulacsba, amelyet könnyedén hordhat magával, így nem okoz gondot az ajánlott mennyiség bevitele. 

És mennyibe kerül mindez?

Általában 100 g szárított termés ára 360-690 forint között mozog – nem meglepő módon ez nagyban függ attól, hogy patikában, gyógynövényesnél, vagy bioboltban vásárolja; meglepő módon viszont attól is, hogy melyik kerületben veszi. Egy harmadik kerületi gyógyszertárban 610 forintért sikerült vennünk, a 16. kerületben, egy ázsiai boltban meg 390 forintért – és nem, nem hamisítvány, nem járt le a szavatossága, és még csak nem is másik cég gyártja. 

A friss csipkebogyótermés ára kilogrammonként 590-980 forint között mozog a piacokon. Ahogy más esetekben, itt is érvényes, hogy simán előfordulhatnak több száz forintos eltérések is akár egyetlen piacon belül is, úgyhogy először járjon körbe, és csak ezután vásároljon!

shutterstock 155331560
Shutterstock

Ha nagyon savanyúnak találja a csipkebogyóitalt, keverje össze egy kevés rooibos fű- (vörös fokföldirekettye-) főzettel, de figyeljen oda, a már leírtak alapján, a C-vitaminra vigyázva legyen ez is hideg! A rooibos fűtől nemcsak édesebb lesz az ital, de további jótékony hatásai is vannak, többek között lassítja a szervezet öregedésének folyamatát. 

A rooibos italnak – a fentiekkel ellentétben – nincsen semmilyen bonyolult technikája, ezt lehet forrázni is, bekeverés előtt azonban hűtse le, és már keverheti is össze a csipkebogyóval.  

Rooibos

A vörös fokföldirekettye avagy rooibos (Aspalathus linearis) dél-afrikai cserje. Zsenge hajtásaiból készülő főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidánsként pedig lassítja az élettani öregedést. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.

Forrás: wikipédia.org

Természetesen adhat bármilyen szárított gyümölcs- (vagy akár zöldség-) keveréket a csipkebogyóhoz: javasoljuk a céklát, a hibiszkuszt, a narancsot és az almát. 

MIt tehet még, hogy a kedve is jobb legyen?

„Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélye is javulhat, mely egyértelműen erősíti az immunrendszert. Télidőben a B1-, B6-vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán és a folsav bő bejuttatását jelentő lencse, rizs, babfélék fogyasztása igen jótékony hatással bír. A cukros ételeket, és a túl sok finomított szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes elkerülni. Helyette inkább az almát, körtét, datolyát  és a citrusféléket részesítse előnyben. Mindezek mellett a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és a fentebb már említett csipkebogyó teáról se feledkezzen meg, csakúgy, mint a csicsókáról sem, ami igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat”– tudtuk meg dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosától.

Ha már nagy a baj

Ha olyan szerencsétlenül járt, hogy már javában benne van az orrfújós-köhögős mizériában, akkor sajnos nem lesz elég, ha literszámra vedeli a vitaminokat, bár mindenképpen segít a betegségből kilábalni. Az alábbi természetes gyógymódokkal azonban enyhítheti a közérzetét.

Köhögésre

Azt nem árt tudni, hogy a köhögés nagyon is jó dolog, főleg, ha napközben történik, és már felszakadt a váladék – így már nem pang tovább a bacilustenyészet benne. Ez egyrészt felszabadító érzés, másrészt felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Az éjszakai és a szárazköhögés viszont nagyon kimerítő tud lenni, ezeket nem árt orvosolni. 

Nagyon hatásos a lándzsás útifűből készített tea vagy szirup, de készíthet hársfavirágból is teát, az is nagyon hatékony.

Lándzsás útifű

A növényt gyógynövényként használják. Fő hatóanyaga az aukubinglikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot, cinket. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, szünteti a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák. Forrás: wikipédia.org

Így készítse a teát és a szirupot

Forrázzon le két teáskanálnyi szárított lándzsás útifüvet egy bögre vízzel, majd tíz perc után szűrje le. Mézzel ízesítse, miután kihűlt. Ez a tea nyálkaoldó és köhögéscsillapító. Legalább három bögrével igyon belőle naponta. 

shutterstock 155511410
Shutterstock

 

Mivel a legtöbb patikában árult szirupért több ezer forintot is elkérnek, egyszerűbb és költséghatékonyabb, ha otthon, saját maga készíti el. Ne ijedjen meg, egyszerű: forrázzon le 3 dl vízzel egy maréknyi szárított útifűlevelet, hűtse ki szobahőmérsékletűre (ennyi idő alatt lehet kinyerni belőle az értékes anyagokat), majd szűrje le. A főzetet újra forralja fel, majd kis lángon sűrítse be 150-200 g mézzel. 

Torokkaparásra

Gargarizáljon illóolajos folyadékkal, alma- vagy málnaecettel! Langyos, kb. 1,5 dl vízbe tegyen 5-10 csepp borsmentaolajat/teafaolajat/eukaliptuszolajat, és ezzel gargarizáljon, míg el nem fogy az egyveleg. Legjobb, ha ezt naponta háromszor megismétli, de vigyázzon, ötnél többször azért ne használja, mert kiszáríthatja a nyálkahártyát, ami ebben az esetben sem túl jó. 

Fontos: kizárólag 100 százalékos tisztaságú illóolajat használjon!

Az alma- és a málnaecet a légutakban felhalmozódott nyák feloldását segítheti elő. Egy dl vízhez keverjen 1-2 evőkanál ecetet és ezzel gargarizáljon! Jó még, ha fokhagymát, erőspaprikát, vagy reszelt tormát tol egy-két kanállal (már ha bírja az erőset). Ezek mind csökkentik a torokkaparást és a gyulladást is.

Orrdugulás ellen

A legegyszerűbb mód: aprítson hagymát! De komolyan. Tényleg segíti az orr és a légutak tisztulását. A művelet hozadéka, hogy lesz egy csomó felkockázott hagymája, amit akár le is tud fagyasztani, és később bármilyen ételhez felhasználhatja. 

Jó eredményt érhet el akkor is, ha egy kis vízzel higított illóolajjal keni be a felsőajka feletti területet, közvetlenül az orra alatt. Erre alkalmas a borsmentaolaj, a teafaolaj, az eukaliptuszolaj, a japánmentaolaj vagy a fodormentaolaj. Alkalmazás előtt azért érdemes kis felületen tesztelni, nehogy az olaj kimarja bőrét – sőt, a már agyongyötört, orrfújástól kidörzsölt bőrre alkalmazni tilos! Ha ez nem megy, vattára (vagy bármilyen textilre) csepegtehet az olajból, és azt lélegezze be. Inhalálhat is, bár az nem annyira hatásos, mintha csak szagolgatná az olajokat. Fontos, hogy a töményen belélegzett illóolaj allergiás reakciókat válthat ki, csalánkiütést is okozhat, úgyhogy először csak kis mennyiségben tesztelje a hatást!

Még több nátha elleni házi praktikáért kattintson, gyors felépülést kívánunk!

Forrás: kertvarosipatika.hu, nepigyogymod.hu, wikipedia.org, hazipatika.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek