Vívás: a sportág, ami szellemileg is karbantart

A vívás élsport, és laikusként az ember legtöbbször nem is gondol bele, hogy mennyi test- és észjátékkal jár együtt egy ilyen sportág. Amíg nem próbáltam ki a vívást, én sem mélyedtem el alaposabban az előbbiek igazságában. Részletek a hajtás után!

A kőbányai Törekvés SE sportcsarnokában teljes harci díszben, vagyis tornacuccban várom, hogy a „kölcsönkapott” profi vívó edzőm, Erdei Péter a szárnyai alá vegyen. A bemelegítést rám bízta, így pár perc múlva már készen is álltam. Péter először megismertette velem a szúróeszközöm részeit: tőr/penge, kosár (ami a kezet takarja) és a markolat, amit fogok. Pár alapinformáció birtokában nem is vágytam másra, mint hogy (most egyelőre még vívó ruha nélkül) kipróbáljam, milyen ez a szellemileg is karbantartó sportág. Miért az? Egy edzés vagy meccs közben a pillanat tört részén belül kell a másik fél reakcióját felismerni, arra reagálni vagy megelőzni.

untitled-0557
Lindmayer Zsolt

Az edzés alatt az alapállás, a kitörés, a szúrás és az előre-hátralépések után megtanultam két védés formát is. A kedves, ugyanakkor szigorú edzőm néha finoman „odacsapott” a tőrrel, ami érdekes szituáció volt, mivel sohasem voltam élsportoló, így teljesen szokatlan volt, hogy parancsoltak nekem. Ugyanakkor ennek a módszernek sokkal nagyobb a hatásfoka mintha csak lemegyek a fitneszterembe, köszönünk egymásnak az oktatóval, edzünk egyet, és utána megy is mindenki amerre lát.

Ha kíváncsi arra, hogyan is zajlott pontosan az óra és milyen pontszámokat kapott vendégszerzőnktől ez a mozgásforma, akkor kattintson ide, itt az egész beszámolót elolvashatja.

Hámori Barbara

A Move it, Blondie! sportblog főszerkesztőjének a mozgás csupán pár éve lett az élete szerves része. Olyannyira, hogy úgy döntött, hétről hétre újabb sportokat próbál ki, amelyekből szubjektív beszámolókat ír, ezzel rálátást adva az olvasóknak az óratípusokra és azok részleteire. Az általa készített sztárinterjúkból pedig kiderül, melyik híresség hogyan tartja formában magát és a sportedzők is mesélnek a saját óráik részleteiről. Hámori Barbara fő célja és mozgatórugója, hogy motiváljon mindenkit, aki még nem találta meg a saját sportját.

Oszd meg másokkal is!
Mustra