Megmondjuk, hogyan érdemes pezsgőt választani!

Ön sem tud ellenállni a pohárban gyöngyöző buborékoknak? Vagy azok közé tartozik, akik évente egy koccintással igyekeznek megúszni a pezsgőfogyasztást? Ha jól választ, a pezsgőzés nem csak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani. Ehhez viszont nem árt, ha tudja, mi is van valójában a palackokba zárva. A Borszakkör ad néhány tippet a vásárláshoz.

shutterstock 213033106

A habzóbor - más nevein gyöngyözőbor, frizzante, spumante - a pezsgő egyszerűbb változata. Gyakran kerül forgalomba különféle fantázianeveken is. Ez a habkönnyű ital minden társaságban népszerű, hiszen nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Trendi és fiatalos, ha szereti az illatos fehérborokat, ebben sem fog csalódni.

Hol? Mennyiért?

FriSecco rozé vagy fehér (Frittmann Borászat): 1650 Ft
Gyöngyöző fehér vagy rozé (Varga Pincészet): 950 Ft
Perle fehér vagy rozé (Gedeon pince): 1300 Ft
Gyöngybor (Juhász Testvérek): 1200 Ft
BB Frizzante: 1000 Ft

Kedvencünk: Gedeon Perle, fehér (Rajnai Rizling-Sauvignon Blanc-Arany Sárfehér) - 1300 Ft
Lelőhely: borszaküzletek

A leggyakoribb pezsgőtípus a tankpezsgő. Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ezekbe kész bor, cukor és borélesztő keverékét zárják, ami erjedésnek indul. A lezárt tartályokból az erjedés során keletkező szén-dioxid nem tud távozni, így szénsavként beépül a borba. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerűbb. Éppen ez teszi könnyen ihatóvá, így bulizáshoz egy tankpezsgő a legjobb választás.

Hol? Mennyiért?

Törley (Gála, Talisman, Muscateller, Fortuna, Charmant): 950 Ft
BB (többféle): 750-1200 Ft
Szent István (többféle): 900 Ft
Walton (többféle): 1000 Ft
Faber (többféle): 850 Ft
Henkell (többféle): 1000-1600 Ft
Szovjetszkoje Igrisztoje (többféle): 800 Ft

Kedvencünk: Szent István félszáraz rozé (Pinot Noir) - 900 Ft
Lelőhely: CBA üzletek

Járt már Astiban? És kóstolt-e már Astit? Az olasz város eredetvédett terméke különlegesség a pezsgők között. Nem borból, hanem mustból erjesztik, szintén lezárt acéltartályokban. A must az előbbiek szerint erjedni kezd, és megkapja szénsavtartalmát. Nem hagyják viszont, hogy teljesen kierjedjen, hanem 5-7%-os alkoholfoknál szűrik és palackozzák. Így egy édes, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű muskotály pezsgőt kapunk. Nagyon finom! Az eredetinek kissé borsos az ára, de ugyanezzel az eljárással hazánkban is készül pezsgő, egészen barátságos árakon.

Hol? Mennyiért?

Martini Asti:                                                                  2300 Ft
Cinzano Asti:                                                                2900 Ft
Tesco Asti Spumante:                                                  1700 Ft
BB Spumante:                                                              1000 Ft

Kedvencünk: Tesco Asti Spumante - 1700 Ft

Lelőhely: Tesco hipermarketek

A tankpezsgők között keresgélve megakadhat szemünk a furcsa, cirill betűs palackokon. Tévedés ne essék, ez bizony egy magyar termék! De miért akar orosznak tűnni? Mert bizonyos értelemben az is. Az 1960-as években szovjet mérnökök továbbfejlesztették a tankpezsgő gyártási technológiáját. A cél nem a minőség emelése, hanem a gyártás idejének és költségeinek csökkentése volt. Ez sikerült is, ezek a pezsgők hetek alatt elkészülnek, így kimondottan olcsóak. A jó minőségű magyar szőlőből ezzel a módszerrel is kellemes pezsgőket kapunk. Ha nem szeretne sokat költeni egy palackra, bátran leveheti a polcról!

shutterstock 18512887

A „klasszikus” eljárással készült pezsgő úgy készül, mint a „tank” módszerrel gyártott, csak nem óriási tartályokban, hanem 1,5 l-es üvegekben. Lassabban készül el, ez emeli az árát, de a minőségét is: a buborékok aprók lesznek, finoman, lágyan szállnak fel a pohárban, és nem is illannak el olyan hamar, mint a tankpezsgőből. Az erjedés után a klasszikus pezsgőt tovább érlelik, hogy íze harmonikusabb legyen, majd szűrik és a végleges, 0,75 l-es palackokba töltik. Nem véletlen, hogy sokak kedvence a klasszikus pezsgő, hiszen jó minőséget kínál elérhető áron.

Hol? Mennyiért?

Törley (Casino, Réservé, Tokaji, Orfeum Rosé): 1800 Ft
Hungária (többféle): 1800 Ft
Cezar (többféle): 1100-2500 Ft

Kedvencünk: Cezar Brut (Chardonnay-Pinot Noir) - 2450 Ft
Lelőhely: Borháló üzletek

A „tradicionális” eljárással készített pezsgő a csúcskategória. Valódi kézműves termék, ami évszázados hagyományokat őriz. Ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyikben végül az asztalunkra kerül. Hosszú éveket tölt az érlelőpincében, ezalatt különleges, kifinomult ízek fejődnek ki benne. Különlegesen finom szénsavtartalma olyan apró buborékokat ad, hogy a kortyot már-már krémesnek érezzük. Felejthetetlenné teszi az estét, csendes ünnepléshez, ínyenc ételekhez, elegáns alkalmakra feltétlenül tradicionális pezsgőt válasszon! A megalapozott döntéshez figyelje, mit ír a címke! (Ha nincs feltüntetve a technológia, akkor tankpezsgőt tart a kezében.)

Hol? Mennyiért?

Törley Nyerspezsgő és Chardonnay Brut: 3700 Ft
Francois (többféle): 3500 Ft
Chateau Vincent (többféle): 3200-4300 Ft
Freixenet: 2000-4300 Ft
Veuve Clicquot: 14000 Ft-tól
Moet & Chandon: 13000 Ft-tól

Kedvencünk: Francois Brut Nature nyerspezsgő - 3500 Ft
Lelőhely: Borszaküzletek, CBA, Tesco

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra