Az adventi időszak előtt már hónapokkal nem győzi az ember lebeszélni a gyerekét, hogy miért is ne vigyünk haza egyet-egyet a boltokba kirakosgatott összes csokimikulásból és szaloncukorból. És még jön a Mikulás is, meg a karácsonyi csokik, meg a karácsonyi sütik...
Nem akarom kiszámolni, hány csoki és nyalánkság csúszik le egy hónap alatt a gyerekek torkán, de már a látvány is ijesztő tud lenni, amikor a gyerek büszkén sorba rendezi az ovis Mikulás, a Nagyi, a Mama, a Nagynéni, a szomszéd néni és a céges Mikulás csomagjait, a karácsonyi csokikat, na meg az ötféle sütit, amit az ünnepekre kaptunk a nagyiktól és a szomszéd Magdi nénitől.
Éppen ezért én úgy döntöttem, ahol lehet, gátat szabok ennek az édességáradatnak, és legtöbbször olyan egészséges(ebb) és értelmesebb dolgokat próbálok nasinak adni a gyereknek, amitől kicsit kevésbé háborog a lelkiismeretem.
Gyümölcsök
A klasszikus alma, banán, mandarin, narancs mellett a gránátalma, a sweetie, a pomeló, az ananász vagy például a mangó is nyerő lehet, még talán azoknak is, akik nem annyira szeretik a gyümölcsöket, hiszen ezek különlegesek, és az ízük is jó. A déligyümölcsök előnye, hogy nagy arányban tartalmaznak C-vitamint, ami a téli megfázásos időszakban igencsak jól jöhet.
Dió- és mogyorófélék
Klasszikus a dió és a mogyoró, de mandulát, pisztáciát vagy más, kevésbé gyakori csonthéjast (kesudió, pekándió) is választhatunk.
Ezek mindegyike nagyon egészséges, mert értékes telítetlen zsírsavakban gazdag, és magas az ásványi anyag- és vitamintartalmuk is. Ha önmagukban nem kelendőek, akkor egy közös konyhai program keretében pirítsuk meg őket, vagy együk aszalt gyümölcsökkel keverve, süssünk sütit velük.
Csokis golyók
A megszokott édességeket feldobhatjuk, ha olyan kölesgolyót, bulátát, mogyorót, mandulát vagy mazsolát, aszalt gyümölcsöket választunk, amelyek különféle csokoládéba vannak mártva. Ezek között már elég nagy a választék a piacon, könnyen találhatunk alig cukros, vagy éppen bio változatot is.
Ha pedig haladóbbak vagyunk a konyhai műveletekben, készíthetünk mi is saját csokis drazsét magokból vagy aszalványokból.
Aszalt gyümölcsök
Itt hangsúlyozni kell, hogy elsősorban a hozzáadott cukor nélkülieket keressük, különben nem sokkal vagyunk beljebb, mint egy hagyományos cukorkával. Már szinte minden boltban kapható aszalt sárgabarack, áfonya, meggy, cseresznye, szilva, aszalt almaszirom, ropogós almarudacska, ha nagyon az kell, akkor akár csokis kivitelben is, mazsola (sokféle), de ha jobban utánanézünk, akkor a nagyobb piacokon, áruházakban működnek aszalt gyümölcsöket áruló standok, ahol találunk különlegesebbeket is.
Mézeskalács és saját készítésű házi sütik, kekszek
Ha nagyon elszántak vagyunk, a bolti édességeket visszaszoríthatjuk saját készítésű édességekkel, olyanokkal, mint például étcsokis kekszekkel, zabkeksszel, mézeskaláccsal (ilyennel vagy ilyennel) vagy a kihagyhatatlan vaníliás kiflivel.
Ezekbe biztosan nem kerülnek mesterséges ízfokozók, tartósítószerek, a cukrot felválthatjuk mézzel vagy természetes édesítőszerekkel (pl.: xilit, sztívia, agáveszirup), a finomlisztet meg keverhetjük vagy kiválthatjuk zabliszttel, darált csonthéjasokkal vagy teljes kiőrlésűekkel, így jóval egészségesebb sütit kapunk.