Húsvéti DIY: Nyuszis ajtódísz

Nem csak a klasszikus asztali dísszel és hagyományos - valljuk be, kicsit unalmas - tojásfestéssel lehet készülni a Húsvétra: sokkal kreatívabb ünnepváró kellékekkel is érdemes kísérletezni, ehhez segítségül elkészítettünk néhányat, hogy önnek is minél könnyebb legyen megcsinálnia. Most egy nyuszi formájú ajtódíszt mutatunk, amit ön is megtanulhat lépésről-lépésre, a gyerekek meg egész biztosan imádni fogják.

Amire szükség lesz:

  • 2 db eltérő méretű hungarocell karika
  • 2 db,tetszés szerinti színű szalag, ezek mennyisége a karikáktól függ (a mi esetünkben a vékonyabb szalagból 4, a vastagabból 6 méterre volt szükség)
  • még egy szalag, amiből masnit lehet kötni
  • drót
  • damil
  • olló
  • egy rakás gombostű
  • fehér bevonó anyag
  • igény esetén technokol, stiftes ragasztó vagy cellux

Első lépés: Miután kitalálta, milyen színű ajtódíszt szeretne - ezt nyilván már vásárláskor eldönti -, azt határozza el, melyik színt melyik karikára képzeli el. Ez azért fontos, mert a nagyobb karikára feltűzött szalag jobban fog mutatni, mint a kisebben. Mi a halványzöld szalagot választottuk a nagyobb, a rózsaszínt pedig a kisebb karikára. Készítse elő a tűket és simítsa ki a szalagokat, jöhet a tűzdelés.

Második lépés: Fogja az első szerencsés szalag tetejét és két gombostűvel tűzze rá a hungarocell karikára. A szalagokat szorosan, minél kisebb átfedéssel érdemes feltűzni: végig ügyeljen arra, hogy ne engedje lazára a szalagot, különben picit megbomlik és nem lesz elég feszes a végeredmény. 

Erősen és határozott mozdulatokkal tekerje fel a szalagokat.
Erősen és határozott mozdulatokkal tekerje fel a szalagokat.Dívány.hu

Harmadik lépés: Játssza ezt el a másik karikával is. A mi esetünkben a második szalag vastagabb volt, ez került a nagyobb karikára, ezért ebből többre volt szükségünk, mint az elsőnél. A szalag elejét rögzítse gombostűvel, majd ismételten határozott mozdulatokkal, szép átfedésekkel tekerje fel.

Az elejét gombostűvel rögzítse a hungarocell karikákra.
Az elejét gombostűvel rögzítse a hungarocell karikákra.Dívány.hu

Negyedik lépés: Ha megvannak a feldíszített karikák, jöhet az összetűzés. A két színes karika alkotja majd a nyuszi testét és fejét, később a kisebb karika tetejére kell rögzíteni a drótokból formált füleket, de erről majd később.

Rögzíteni kétféleképp lehet:

  1. A harmadik színű szalaggal átköti a két karikát, mintegy masnit formálva
  2. A karikákat tűvel megtűzdeli - lehetőleg jó sokkal, hogy erősen tartson

Mi a masnis megoldást választottuk: a harmadik szalaggal átkötöttük a két karikát és egy négyes pillangómasnit formáltunk belőle. 

Igazgassa meg a masni szárait, hogy érvényesülhessen a négyes pillangó masni.
Igazgassa meg a masni szárait, hogy érvényesülhessen a négyes pillangó masni.Dívány.hu

Ötödik lépés: Jöhetnek a fülek! Találja ki, mekkora füleket szeretne készíteni, majd az elképzelt méretnek vegye a dupláját (merthogy hajtogatni fogjuk), és vágjon le két ekkora hosszúságú darabot. A drótok végét igyekezzen oválisra hajlítani, mint a nyuszifület, de csinálhat lecsapott tapsifület is, ha nagyon húsvéti hangulatban van. 

Hatodik lépés: Fedje be! A hobbiboltokban, darabjáért 140 forintért kapható fehér textillel érdemes körbetekerni a drótokat, hogy ne legyen túl rusztikus a kivitelezés.

Tipp kísérletező kedvű haladóbbaknak: a textilbevonatos drótot megpróbálhatja egy vékonyabb szalaggal is körbetekerni, ahogy a karikákat: rögzítésként itt persze a tűzés nem fog menni, de ragasztással megoldható. Mivel a drót vékony, mindenképp keskeny szalagot használjon, mert csak azzal tudja szépen eldolgozni; színben visszaköszönhet például a nyuszi testének színe, de használhat akár harmadik (az előző kettővel azért lehetőleg harmonizáló) színt is.

Dívány.hu

Hetedik lépés: Rögzítse a füleket! Kisollóval ajánlatos előre megjelölni a lyukak helyét és kicsit besegíteni a drótok végének: üssön két apró lyukat az olló hegyével, így könnyebben bele fogja tudni tuszkolni a drótfüleket.

Nyolcadik lépés: Óvatos hajlítgatással adja meg a fülek végleges formáját, többé-kevésbé hasonlóra. Jótanács: ügyeljen rá, hogy minél közelebb tűzze a füleket egymás mellé, mert ha túl távolra kerülnek egymástól, akkor hosszúfülű kutya benyomását keltheti a végeredmény!

Formálja meg a füleket.
Formálja meg a füleket.Dívány.hu

Kilencedik lépés: Díszítsen! Ha a karikákat, vagyis a nyuszi testét tűvel tűzte össze, csinálhat masnit, ha masnizott, köthet rá kosárkát – innentől kezdve már csak önön múlik, mivel turbózza fel saját készítésű nyulát (ami persze nem kötelező, mert könnyen túlcsicsázhatja).

Tipp: Igyekezzen ízlésesen dekorálni, lehetőleg a szalag színei is legyenek harmóniában, a végén pedig ellenőrizze, valóban felismerhető-e egy nyúl formája!

Íme az elkészült nyuszis ajtódísz.
Íme az elkészült nyuszis ajtódísz.Dívány.hu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek