Felejtse el az unalmas húsvéti dekorációkat, készítsen egyedit!

Olvasási idő kb. 7 perc

Ha valami csoda folytán lesz pár szabad órája arra, hogy feldíszítse lakását húsvétra, adtunk pár DIY tippet, hogyan tegye. Ha úgy gondolja, ez nem az ön zsánere, akkor kattintson a dekorációs körképünkre, és rájön, kábé nincs más választása, szóval fogjon csak hozzá a megvalósításhoz! Legjobb, ha a színeket előre eltervezi, listát ír, és úgy megy el bevásárolni, így biztosan nem fog túlköltekezni, és a lakás sem lesz csiricsáré. A színek kitalálásához elmondanánk, idén ugyanúgy a pasztell színeké a terep mint minden évben, viszont ezek mellett előtérbe került a sárga, a zöld és a lilásrózsaszín minden árnyalata. Ha giccsparádé helyett megpróbálja ízléses dolgokkal átvészelni az önre váró ünnepeket, a megszokott, festett tojásokat idén sem kell mellőznie, de a zsinóron lógó csibéről, nyúlról meg bárányról viszont jobb, ha lemond.

Virágot mindenhova

A leginkább megszokott virágok a tulipán, a barka, a frézia, a jácint és a nárcisz.  A jácintot és a nárciszt bármelyik hiperben vagy virágárusnál beszerezheti ilyenkor, mini méretben, cserépben is árusítják, és jobb is így, mint a vágott, hisz tovább megmarad, és olcsó is. Mind a két virágnak nagyon kellemes az illata. Vásároljon belőlük párat, és tegyen a lakás minden pontjára belőlük egyet-egyet. (Mellékesen, ezt nem feltétlenül kell kizárólag húsvéthoz kötni.) Arra ügyeljen, hogyha egy helyiségbe pakol ilyen-olyan virágot, színben egyezzenek, de legalább ne üssenek el egymástól. 

shutterstock 181992914

Répacsokor: ha filléres ötlettel szeretne eredeti megjelenést lakásának, vegyen pár kiló sárgarépát, és kössön abból csokrot! A szépen megtisztított répa szárát vágja le, és a gyökerével lefelé helyezze a vázába egymás mellé úgy, hogy a közepébe szúrjon pár szál fehér, vagy színben hozzáillő virágot. Persze, lényeges, hogy ezt a kompozíciót áttetsző vázába tegye, különben semmi értelme nincs az egésznek. Jól mutat a konyhaasztalon.

Tippek vágott virágcsokrokhoz: mindig tiszta vázába tegye a virágokat. Mielőtt vázába tenné, éles késsel, roncsolás nélkül, enyhén ferdén metssze vissza a virág szárát, így nagyobb felületen tud vizet felvenni. A víz színe alá kerülő levelektől is meg kell szabadítani; így kevésbé hamar kezd rothadni, tehát ezeket is vágja le. A nagymamám még egy kis kanál cukrot is tett a virág vizébe, állítólag ettől hosszabb ideig él a virág, de virágfajtája válogatja, melyiknek mi a jó.

Tojás másképpen

Azt már megmutattuk, hogyan tud egyszerűen tojást díszíteni, most meg azt mondjuk el, hogyan tud hangulatlámpát készíteni belőle. Amikre szüksége lesz:

  • tojás
  • LED-izzósor (a képen láthatót az Ikeában vettük)
  • 2 db ceruzaelem
  • tojásfesték (opcionális)
  • gombostű, esetleg hegyes kés vagy bármi, amivel a tojás alját le tudja vágni, piszkálni
  • vékony szigetelőszalag
  1. A tojás alján készítsen akkora lyukat, hogy beférjen rajta az izzó. 
  2. Mossa ki tisztára a tojást, és tegye félre száradásig.
  3. Ha színes lámpákat szeretne, fesse be a tojásokat, majd megint tegye félre száradásig.
  4. Helyezze az izzókat a tojásba, és az aljára rögzítésképpen tegyen szigszalagot.
  5. Tegye az elemeket a fogadásukra kialakított dobozba, és kapcsolja be a lámpát. 
photo11

Egyszerű és klassz lámpa, gyerekkel is simán kivitelezhető, és az áram sem rázza meg. Hasonló technikával készíthet gyertyát is tojáshéjból. Távolítsa el a tojás tetejét, mossa ki, szárítsa meg és amikor már száraz, tegyen bele kanócot és öntse körül viasszal. Ebben az esetben ragasszon egy nagyobb gombot a tojás aljára, hogy szilárdan meg tudjon állni.

Ha nem szeretné nagyon komolyra venni a figurát, az is jópofa, ha egyszerűen csak fejet rajzol a tojásra, vagy betűket ír rá, esetleg kisebb történeteket, mondásokat. Erre tökéletes a festett főtt tojás, de ha van idege kifújni, hajrá!

Húsvéti ételek

Különböző süteményekkel, vendégváróval is díszítheti a lakást, például ez a mákos keksz tökéletes erre. Teheti tálra őket, ahogyan a képen is látható, de ki is száríthatja, és máris akaszthatja ablakba, plafonra, bejárati ajtóra vagy ahová csak szeretné. Sőt, csomagolhatja is kicsi áttetsző zacskókba, és adhatja ezt a locsolóknak cserébe a kölniért. A répatortának is ilyenkor van szezonja, bár nekünk nem kell ünnep hozzá, bármikor nagyon szívesen megesszük. Egy másik húsvéti étel a tojásból készült csibe, ezt leginkább a gyerekek szokták díjazni. Végül a házilag készült üreges csokoládétojások is nagyon menők, csak egy kicsit macerásabb elkészíteni, mint az előző kettőt. Ezekkel is dekorálhatja a lakást, aztán húsvét végén meg benyomhatja az egészet: kettő az egyben, hah!

keksz1(1)
Katuci

Girlandok, papírdekorációk ajtóra, falra, ablakba

Ha nagyon ragaszkodik a megszokott díszítéshez, készítsen papírgirlandot és különböző figurákat. Rengeteg sablont lehet már letölteni a netről, ezeket csak ki kell vágni, és már színezhet is, vagy damil segítségével készíthet belőlük girlandot. Dobja fel idén a húsvétot saját kezűleg készített cuccokkal, és dicsekedjen velük mindenkinek. 

shutterstock 179613221

Húsvéti teríték

Idén ezzel is felvághat családja/barátai előtt és még csak be sem kell áldozia a nagymama Herendijét, de még az olcsó Ikeás étkészletet sem. Szerezzen be ételfestéket és fessen különböző húsvéti mintákat a tányérok szélére és a poharakra. Arra ügyeljen, hogy a pohárnak azt a részét fesse be ahol nem érheti folyadék, illetve ahol lehetőleg nem érintkezik kézzel, szájjal. És persze arra is figyeljen, hogy ha éppen húsleves van a menün, ne kiscsibéket fessen a mélytányérra - az azért kicsit morbid lenne...

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek