Üreges csokitojások húsvétra, házilag

Itt a húsvét és vele együtt a csokitojások szezonja! Ideje hát, hogy megnézzük, hogyan készíthetünk üreges csokitojásokat a családnak, barátainknak, vagy akár a locsolkodóknak: ötleteket mutatunk csokitojások színezéséhez és ízesítéséhez, így igazán egyedi finomságokkal lephetik majd meg a szeretteiket.

Tojás7
Ötvös Zsuzsanna

Nem utolsósorban nagy előnye a házilag készült csokitojásoknak, hogy biztosak lehetünk benne, hogy igazi. jó minőségű csokoládéból készültek.

A legegyszerűbb üreges csokitojások elkészítéséhez szükségünk van:

 - összeilleszthető műanyag tojásformákra (hobbiboltokban párszáz forintért több méretben kapható)
- eldobható gumikesztyűre
- tetszőleges csokoládéra: használhatunk tej-, fehér és étcsokoládét; a csokoládé mennyisége függ a használt tojásforma nagyságától (pl. 8 cm magas tojásformák kiöntéséhez kb. 30-40 gramm csokoládéra van szükség)

1. A formákat használat előtt érdemes meleg vízzel átmosni, és cseppmentesre szárítani. A választott csokoládét a szükséges mennyiségben kimérjük, és apróra daraboljuk. A csokoládémennyiség kb. háromnegyedét megolvasztjuk, majd ehhez hozzákeverjük a maradék apróra darabolt csokoládét – így tulajdonképpen temperáljuk. Erre többek között azért van szükség, mert a temperált csokoládé hűtés hatására picit zsugorodik, így ki tudjuk majd emelni a kész csokitojást a formából.

2. A formák egyik felét kb. háromnegyedig töltjük a temperált csokoládéval. Ekkor rápattintjuk a másik felüket, a kezünkbe fogjuk a csokoládéval megtöltött formákat, és addig rázzuk-forgatjuk, míg a csokoládé egyenletesen el nem oszlik a formában. Ha több mint két tojást készítünk egyszerre, akkor érdemes egy családtagot is bevonni a csokizásba! A forgatást-rázogatást még 8-10 percig folytatjuk, hogy a csokoládé egyenletes bevonatot képezve kezdjen megszilárdulni.

3. Ekkor hűtőbe tesszük a formákat, ahol még kétszer megfordítjuk tízpercenként. Akkor van készen, amikor a csokoládé már láthatóan elválik a formától, nem tapad hozzá. Ez étcsokoládénál egy óra hűtéssel biztosan bekövetkezik, fehér és tejcsokoládéból készült formákat érdemes inkább másfél órán keresztül hűteni.

4. Ha a csokoládé elengedte a formát, a körmünkkel vagy egy kés segítségével nagyon óvatosan feszítsük szét a forma két felét: amikor a forma elkezd engedni, óvatosan le tudjuk venni az egyik felét, majd gumikesztyűbe bújtatott kézzel ki tudjuk emelni a kész csokitojást a forma másik feléből.

Így lesz színes, mintás, ízesített a tojás

Ha színes-mintás tojásokat szeretnénk készíteni, az összeilleszthető műanyag tojásformák két felét még azelőtt kell dekorálni, mielőtt a temperált csokoládéval kiöntenénk a formát. A legegyszerűbb talán, ha ellentétes színű, olvasztott csokiból rajzoljuk fel a mintát a forma belsejére, erre alkalmas egy nejlonzacskó, aminek a sarkára icipici lukat vágtunk. A mintás csokitojások készítésérólitt található bővebb leírás.

Tojás11
Ötvös Zsuzsanna

A csokoládét temperálás előtt ízesíthetjük őrölt fűszerekkel: például fahéjjal, chilivel, gyömbérrel, szerecsendióval, mézeskalácsfűszerrel. Gyerekeknek akár robbanóscukorral is készíthetjük az üreges csokitojásokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra