Barangolja be a balatoni borvidékeket!

Ha Balaton, akkor sokaknak egyedül a nyár és a strandolás jut az eszükbe. Pedig a borrajongók jól tudják, ennél azért többet tartogat, hiszen speciális mikroklímája miatt híres borvidékeknek is vannak itt.

Badacsonyi borvidék

Az 1600 hektáros terület a Balaton északi partján fekszik, ahol a Badacsony sajátos klímájának hála többek között Kéknyelű, Rózsakő, Vulcanus, Szürkebarát, valamint Olaszrizling szőlőt termesztenek.  A belőlük készült borok testesek és jellegzetes ízűek, mely az itt lévő vulkanikus talajnak is köszönhető. A terület varázsát persze nem csak a szőlőültetvények csodálatos látványa adja, hanem a hangulatos fogadók és borászatok is, melyeknek köszönhetően a borturizmusa is egyre jobban szárnyra kap. Természetesen a pincelátogatásokon kívül rengeteg egyéb program is várja az odalátogatókat: közülük az egyik legnépszerűbb a minden év szeptemberében megrendezett szüreti fesztivál, amely idén szeptember 4-5-én vette kezdetét.

HLH 7019

Balatonboglári borvidék

A Balatonboglári borvidék a magyar tenger déli részén fekszik a maga majdnem 10000 hektáros területével (bár ebből „csupán” kb. 8000 hektár, ami első osztályú termőterületnek minősül). Legnagyobb mennyiségben fehér szőlőt termesztenek itt, közülük a Királylányka, Chardonnay, és a Zöld veltelini a legjelentősebb, bár a Kékfrankos, valamint a Merlot is nagy mennyiségben megtalálható, mint a kékszőlők képviselői. A borvidék érdekessége, hogy a löszös talajviszonyoknak hála a borokon kívül pezsgőket is készítenek.

Természetesen ha már híres borvidék, akkor itt se maradhat el a szüreti fesztivál, bár itt Idén ez már lezajlott augusztus 16-20-án, borversennyel és borrendi avatással.

Balaton-felvidéki borvidék

A Balaton északi partján található, viszont két részre oszlik, mivel közepére behúzódik a Badacsonyi borvidék. A több mint 5000 hektáros terület egésze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képezi. Bár a többi borvidékhez képest kissé messzebb fekszik a Balatontól, ennek ellenére annak éghajlati hatásai ott is érződnek, bár nem olyan erőteljesen. Mind fehér, mind vörös szőlők telepítésére kiválóan alkalmas, így többek között megtalálható itt a Chardonnay, Zweigelt, Sárgamuskotály, valamint az Olaszrizling. A táj szépsége főként abban rejlik, hogy a helyiek szeretnék megőrizni a hely természetközeliségét és romantikus falusi hangulatát, így a bortúrák mellett kirándulásra is kiválóan alkalmas. Érintetlenül bebarangolhatja az odalátogató a fennmaradt vulkáni tanúhegyeket, a Lesence-vidéket, a Káli-medencét, melynek során azért persze biztosan belefut itt-ott hangulatos pinceházakba, ahol megkóstolhatja a vidék jellegzetes borait.

Balatonfüred-Csopaki  borvidék

A Balaton északkeleti részén lévő, 6530 hektáros borvidék 5800 hektáros első osztályú termőterülete több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az 1200-as években a vidék a Tihanyi Apátság tulajdonába került, így a földművelő, szőlőtermesztő papoknak, szerzeteseknek köszönhetően akkoriban virágkorát élte. A török hódoltság ideje alatt ugyan némileg hanyatlásnak indult, de később, a XVIII-XIX. században újjászületett. Ahogy a neve is mutatja, a borvidék két részre oszlik: a balatonfüredi rész nedűi testesebbek, míg a csopakiaké könnyebbek, visszafogottabbak. Mindkét területen főleg fehérszőlőket termesztenek (pl. Olaszrizling, Chardonnay), viszont – főleg Tihany környékén a vörösszőlők mennyisége is jelentős (pl. Merlot, Cabernet Franc).

000 Par7201590
Philippe Merle

Természetesen ez a terület is megünnepli a nyár végi szüretelést: Balatonfüreden már a hónap eleje óta tartanak a borhetek, ahol különböző koncertek mellett 25 pincészet várja az odalátogatókat.

Balaton-melléke borvidék

A kb. 6000 hektáros területnek csupán negyede van szőlővel telepítve, ezen belül is a fehér fajta az uralkodó, különösen az Oraszlizling, ami a termény közel 50 százalékát teszi ki. Időjárása csapadékos, földje főleg erdőtalaj, így a bortermesztéshez minden feltétel adott, nem véletlen, hogy már az Árpádházi királyoknak is fő beszállítói voltak az itteni borászok. Ízviláguk kellemes, nem túl testes, viszont aromás és magas savtartalmú

A táj szépségéhez nem csupán a szőlőültetvények, hanem a Zala-folyó, valamint a Keszthelyi- hegység vonulatai is hozzájárulnak, így kirándulóhelynek sem utolsó, de persze ha az ember már ott jár, akkor vétek lenne kihagyni a helyi pincészeteket, ahol megkóstolhatja a térségre jellemző Rizlingszilvári, Chardonnay, Zalagyöngye, na és az Olaszrizling borait.

Oszd meg másokkal is!
Mustra