Angela Merkel: egy nadrágkosztüm, ami mindent üt

Ha röviden és tömören akarjuk összefoglalni Angela Merkel stílusát, akkor annyit mondhatunk, hogy ő a világ egyik legbefolyásosabb nője, aki évtizedekig képes ugyanabban vagy egymásra túlzottan is hasonló ruhákban járni.

A stílus és kitalálója

Bár a mellékelt galériában látott képek alapján nem is gondolná az ember, hogy saját stílustanácsadója van, pedig de. Angela Merkel még megválasztása előtt kereste fel Bettina Schoenbachot. „Vannak nők, akik szívesen öltöznek szexisen a munkahelyükön is, jól érzik magukat ruhában. Mások viszont a nadrágkosztümöket részesítik előnyben. Minden az illető személyiségétől függ” – nyilatkozta a Wall Street Journal munkatársának Schoenbach. „Nem könnyű megtalálni a megfelelő fazont” – tette hozzá az asszony, aki büszke arra, hogy Merkel az ő segítségével talált rá a stílusára, amelynek ezek az alapelemei: egy egyenes szabású, lehetőleg fekete nadrág, háromgombos, kétzsebes blézer bármilyen színben.

A legnagyobb kuncsaftjának öltözködése ugyan mást mutat, Schoenbach igenis figyelemmel követi a trendeket. Persze ez nem jelenti azt, hogy szívesen követi ezeket. „Egy egyre gyorsuló világban élünk, de szerintem nem kell mindig olyan frissnek lenni” – nyilatkozta a tervező, aki a formák helyett inkább a színekkel és anyagokkal tartja a lépést az újabb irányzatokkal. „Minden ruhának célja van. Befolyásolja a viselkedést és hangsúlyozzák az erőviszonyokat. Ha egy nő elegánsan sétál be egy találkozóra, sokkal többet érhet el” - tette hozzá Schoenbach.

És hogy lesz valakiből Merkel főölötztetője? Bettina Schoenbach szüleinek ruhaboltja volt, és 16 évesen végleg eldöntötte, hogy ő bizony tervező lesz. Először New Yorkban tanult, majd Párizsban gyakornokoskodott, később pedig olyan márkáknak dolgozott, mint az Armani, a Ungaro vagy Valentino. Ezután visszatért Hamburgba, és 1988-ban létrehozta saját cégét, amelynek Merkel mellett olyan ügyfelei vannak, mint például Judith Rakers, Sabine Christiansen és Ildikó von Kürthy. Jó, ezek a nevek nem olyan hangzatosak, mint a kancellár asszonyé. Egy blézer egyébként 750 euróba, vagyis 220 ezer forintba kerül a tervezőnő hamburgi szalonjában, ahova persze időpontot kell kérni.

Színek és formák

Ha fazonban nem is szívesen változtat, a színek terén már majdnem II. Erzsébeti magasságokba emelkedett. Egy holland grafikus, Noortje van Eekelen saját Pantone-skálát csinált Merkel szettjeiből. Gyönyörű, nem tudunk mit mondani. Bár nagyon dicséretes, hogy Merkel legalább a színekkel variál, állítása szerint ez nem kis erőfeszítésébe kerül. „Reggelente, sőt, néha már akkor, amikor éjszaka felkelek, elgondolkozok azon, hogy mi vár rám aznap. Természetesen fejben kell tartanom, hogy az előző napokon mit viseltem. Az ember nem vehet fel egymás után kétszer ugyanolyan színű zakót, amit egyébként én néha nagyon sajnálok” – nyilatkozta korábban.

Bakik

Nagyon örvendetes, ha valaki rátalál a stílusára, de bizonyos szabályokat még Merkelnek is be kell tartani, sőt, politikusként rosszul jöhet ki abból, ha nem egy eseménynek megfelelő öltözékben mutatkozik. Négy évvel ezelőtt egy fogadáson, amelyet II. Erzsébet adott, a szokásos szettjében jelent meg, bár a dress code szerint a hölgyeknek szoknyát vagy ruhát kellett volna viselniük. A kormányszóvivő, Thomas Steg nem értette a felzúdulást, szerinte a királyi családnak semmi problémája nem volt a kancellár asszony öltözékével.

Egy évvel korábban pedig pont azért piszkálták, mert estélyit  vett fel. Persze nem is ezzel volt a gond, hanem azzal, hogy egyesek szerint túl mély volt a dekoltázsa. „Nem értette, hogy miért csináltak ebből ekkora hírverést, ám nem háborodott fel, mivel nem gonoszkodtak vele és sok bókot kapott. De mit is tehetnénk, ha a világ számára ez a legfontosabb téma” – nyilatkozta a kormányszóvivő az eset után. Wolfgang Joop divattervező egyébként úgy véli, Merkel asszony nyugodtan hordhatna mélyebben dekoltált ruhákat, ha pedig valaki cukkolja emiatt, rántson elő egy legyezőt a táskájából, és csapjon jól az illető kezére.

2012-ben szintén egy estélyi ruha miatt kapott hideget és meleget, ugyanis mint kiderült, nemcsak blézereit hasznosítja újra, hanem az estélyi ruháit is. A Bayreuther Festspiele nyitónapján például ugyanazt a ruhát merészelte felvenni, amit egyszer már viselt 2008-ban. Döbbenet! Persze voltak azért, akik megvédték Merkelt, aki mégiscsak egy politikus asszony és nem egy színésznő vagy modell, ráadásul tudjuk, hogy milyen szigorú, ha az anyagiakról van szó.

Vélemények

Merkel szerint ha férfi lenne, akkor biztosan nem kritizálnák ilyen sokan az öltözködését. Robb Young, a Power Dressing: First Ladies, Women Politicians & Fashion című könyv szerzője szerint a kissé egyhangú öltözködés tökéletes lenyomata Merkelnek, a politikusnak, egy végletekig racionális és gyakorlatias nőnek. De az, hogy képtelen megújulni, nem nyitott a változásokra, sokaknak szálka lehet a szemében. Hozzátette, nem könnyű feladat a világ egyik legbefolyásosabb nőjét öltöztetni, hiszen a választók tömege nem egy homogén massza, és ki tudja, hogy egy olyan apróság, mint egy pár fülbevaló, kiből mit vált ki.

A kancellár asszony stílusáról a sztároknak is megvan a véleménye. Jennifer Lopez szerint Merkel konzervatívan öltözködik, de politikusi körökben nyilván ez a kívánatos, az ő pozíciója ezt kívánja meg, így nincs is ezzel semmi baj. „Persze az a legfontosabb, hogy az ember olyasmit hordjon, amiben jól érzi magát. És ha az ember jól érzi magát a bőrében, más lesz a testbeszéde is” – tette hozzá az énekesnő, aki szerint emiatt talán jobb is, ha Merkel nem hord szoknyát és ruhákat. Fura módon az oly' kritikus Karl Lagerfeld szerint sincs olyan nagy baj az öltözködésével, igaz, szerinte a nadrágkosztümök szabása lehetne egy kicsit jobb, és néha igazán kigombolhatná a zakóit, persze ha egy szép blúzt is hajlandó alávenni.

Bár nehéz elképzelni, Merkelnek azért van humorérzéke. 2011 nyarán, amikor találkozott a nadrágkosztümök másik nagy rajongójával, Hillary Clintonnal, megmutatta neki a Frankfurter Allgemeine Zeitung egyik számát. Az újság címlapján egy olyan kép szerepelt róluk, amely könyöktől lefelé mutatta őket azt találgatva, hogy vajon melyik színes zakós, fekete nadrágos asszony Clinton és melyik Merkel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek