Marhapörkölt víz nélkül? Próbálja ki!

Számtalan recept van az interneten, hogy miképpen kell megfőzni az igazi marhapörköltet, de még egyet sem láttam, amelyik víz nélkül készült volna. Jó, persze van egy csomó olyan, ahol víz helyett bort használnak, de én most pont nem erre a verzióra gondoltam.

DSCN5118
Dívány

A minap apukám születésnapjára készültem, és ez az étel volt terítéken. A hagyományos módon kezdtem el készíteni, és vártam, hogy hozzáadhassam a vizet, de annyira sok levet engedett a zöldség és a hús, hogy teljesen fölösleges lett volna még pluszban felönteni. Sőt, a végén még el is kellett forralnom, hogy jól besűrűsödjön. A végeredmény zseniális lett, sokkal ízesebb, mint az eddig készített verzióim. Most csak annyi volt a különbség a víz elhagyásán kívül, hogy több zöldséget tettem bele. Érdemes kipróbálni!

A pörkölthöz

  • 1 kg marhacomb
  • 2 lapos fakanál édes-nemes pirospaprika
  • 2 db nagy paradicsom
  • 2 db jó húsos TV paprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só, bors
  • olaj
  • VÍZ

Így készítse el

A hagymát vágja minél apróbb kockákra, és bő olajon először pirítsa, majd párolja meg. Ezután dobja rá az előkészített (megmosott, megtisztított, apróra kockázott) húst, és fehéredésig pirítsa (amíg az összes hús minden oldala fehér nem lesz). Ezután vegye lejjebb a hőfokot, szórja meg pirospaprikával és őrölt fekete borssal, keverje össze, dobja rá a félbevágott paradicsomokat, és a szintén félbevágott, kicsumázott paprikákat. Fedővel fedje le, amíg a zöldségek nem esnek szét. Néha keverjen rajta egyet, és addig főzze, míg a hús megpuhul. Ez függ a hús minőségétől, illetve az edénytől is, amiben készíti. Általában 2-3 óra kell neki, hogy omlósra puhuljon. Amikor a hús már jó, ízesítse sóval, és rottyantson még egyet rajta. Tálalásig lefedve tárolja.

Tipp:

  1. Ha túl sok levet engedett a paradicsom és a paprika, ne ijedjen meg: egyszerűen csak vegye le a fedőt az ételről, mikor már készre főzte, és főzze el róla a fölösleges folyadékot. Arra azért ügyeljen, hogy egy kicsit mindig hígabb maradjon a pörkölt, mint ahogy elképzelte, mert ahogy hűl, úgy egyre jobban besűrűsödik. Szóval csak óvatosan.
  2. Ha csípősen szereti a marhapörköltet, az erős paprikát a TV paprikával egyidőben dobhatja a lábasba.

A pörkölt története

Az 1860-as évektől az Alföldről szóló leírások a pörkölt étel halmozott alkalmazásáról tudósítanak. A leggyakoribb húsétel, ugyanakkor minden lehetséges ünnepi alkalom legbiztosabb étele. Nem vasárnap, ha nincs pörkölt – mondta a csongrádi szólás. 1875 után nincs nyomtatott alföldi vőfélykönyv pörkölt és paprikás nélkül.

Túrkevén,  Kisújszállás, Debrecen, Hajdúböszörmény környékén csak 1900 körül jelenik meg, alighanem azért, mivel a pásztorok étele volt, nem volt elég rangos. Ezt a helyzetet Kecskeméten a főváros közelsége és a pörköltnek az elit kultúrában befutott szerepe törte meg. A pörkölt a lakodalmak rövidülése miatt terjedt lakodalmi szerepben az Alföldön. A rövidülés az étkezések számát is csökkentette. Ebben a helyzetben a pörkölt gyakran régebbi lakodalmi ételek, káposzta vagy húsoskása helyére lépett. Családi körben lábosban, ünnepen nagyobb vendégseregnek a legújabb korig látványosan bográcsban főzték, mint az egykori pásztorok.

Forrás: Wikipédia.org


A nokedlihez

  • 1 egész tojás (XL-es méret)
  • 500 g liszt
  • 1 csipet só
  • 3 dl víz (vagy annyi, hogy közepesen lágy tésztát kapjon)
  • olaj
Ehhez talán semmit nem kell hozzáfűzni, a világ legegyszerűbb dolga nokedlit készíteni (jó, ez persze nem értendő magára a metódusra, mert rohadt macerás, amikor ide-oda csurgadozik a tészta).
 
Keverje simára a tojást, sót, lisztet és a vizet, közben forraljon vizet egy nagyobb lábasban. Helyezze a nokedliszaggatót a lábas tetejére, öntsön bele a masszából, és szaggassa az enyhén lobogó vízbe. Akkor merje ki a nokedliket, mikor feljöttek a víz felszínére. Nem szükséges, de hideg vízzel átmoshatja, vagy egyszerűen öntse egy üvegtálba a megfőtt tésztát. Adjon hozzá egy kevés olajat (hogy ne tapadjanak egymáshoz), és keverje össze – ennyi az egész.
 
Ön hogyan készíti a marhapörköltet? Írja meg nekünk a Dívány Facebook oldalán!
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra