Hogy ne hajtépés legyen a lakásfelújítás

Egy nagyobb felújítás tervezése során mindig eljön egy pont, ahol az lesz a kérdés: generálkivitelezőt választunk, vagy mi magunk koordináljuk a dolgokat, és ezzel spórolunk egy halom pénzt?

A kérdés csak az, hogy tényleg spórol-e az ember: megéri-e az egész azt a plusz idegeskedést, stresszt és időhalmazt, és a plusz ősz hajszálakat.

Ezzel szemben a generálkivitelező az az ember, akinek odaadjuk a lakáskulcsot, majd távozunk, és ő végig koordinálja a munkálatokat, szervezi a munkásokat, és ha fennforgás van, intézkedik. Mindezt persze jó esetben. Rossz esetben pedig ő lesz az, aki károk, balesetek esetén jótáll, és a garanciális hibákat is rendberakja.

Feltéve, hogy számlával dolgozott. Tudjuk, hogy sok az ÁFA, és szívás plusz majdnem harminc százalékot kifizetni a munkáért, de ha egy kivitelező számla nélkül dolgozik, és szerződést sem köt, akkor bármilyen károkozás vagy baleset esetén a bajok száma meghatványozódik. A garanciális javításokról és az esetleges pórmunkáktól nem is beszélve. 

felujitas6
Elek Márton

A generálkivitelező hozzászokott, hogy irányítsa a munkásokat, ő vitatkozik velük, ha valamit rosszul, vagy nem úgy csináltak meg, mint ahogy kellett volna.

Ráadásul ő, a legtöbbünkkel ellentétben tudja, hogy melyik munkafázis melyik után jön, így a megfelelő szervezés miatt, a kivitelezés jóval hamarabb elkészül, mint ha mi magunk logisztikáznánk. Ha ennek az anyagi oldalát vesszük (egy szakmunkás napidíja 8-12 ezer Ft), akkor elég magas összeg is kijöhet, akár egy kéthetes csúszás miatt is. Az anyagokat ráadásul be kell szerezni, a helyszínre kell szállítani, ott kipakolni, mindezt úgy, hogy ne legyen fennakadás a rendszerben.

A legjobb az, ha a kiviteli terveket készítő belsőépítész vagy építész le tud ülni a kivitelezővel, és együtt fel tudják mérni, hogy pontosan mire van szükség, kevesebb tartalékot kell betervezni, így a költségek akár 20 százalékkal is csökkenhetnek.

Ha sikerül tehát elérni, hogy az építész és a kivitelező hatékonyan működjön együtt, közösen munkálkodva megtalálják a legmegfelelőbb anyagokat, kitalálják, hogyan érdemes szervezni a munkát, akkor azzal nem csak stresszmentesebbé teszik az életet, de kimutatható módon spórolni is tudnak. "Általánosan elfogadott tény, hogy pusztán a racionális munkaszervezés, tehát amikor nincs sem visszalépés, sem újrakezdés, nem megy az idő újabb és újabb kérdések és feladatkörök tisztázásával, nos mindez minimum 10%-os, de akár 30-40%-os költségcsökkenést is jelenthet. Egy beruházás minden 10 M Ft-jából 1-4 M Ft-ot takaríthat meg az, aki jól szervez (jellemzően a generálkivitelező)" - mondta el a Geppetto belsőépítész stúdió munkatársa.

felujitas5
Elek Márton


A kiviteli terveknek persze ára van, a beruházás összköltségének kb. 5 százalékával érdemes számolni, viszont ez gyakran megkerülhetetlen, legalábbis nagymértékben megkönnyíti mindenkinek az életét.

Mikor van az, amikor mégsem érdemes kivitelezőt fogadni?

Ha sok az ideje, és műszaki vénával rendelkezik, vagy éppen imádja, ha problémákat kell megoldania, akkor simán belevághat az önálló koordinálásba. Különösen akkor, ha jól tud szervezni, könnyen teremt kapcsolatokat a szakmunkásokkal és a hivatalnokokkal is, viszont kompromisszumkész, és hajlandó belenyugodni, hogy valami nem úgy, vagy nem akkor készül el, mint ahogy megálmodta.

Ha emellett még a fantáziája is jó, és túl tud vagy akar lépni a sablonos megoldásokon, akkor simán bevállalhatja a feladatot, különsen akkor, ha ráér, és nem egy nagyvállalati munka mellett menedzselne végig egy építkezést is. 

Ha ez mind megvan, akkor jöhet a költségvetés tervezése, és a megfelelő szakemberek felhajtása. Nem vagyok benne biztos, melyik a nehezebb feladat, mindenesetre mindkettőhöz türelem és alázat kell.

Persze, még a legjobb generálkivitelező és az ügyfél közt is előfordulhatnak konfliktusok, csúszások és megoldatlan ügyek, ezért is érdemes, sőt ajánlott a szerződéskötés, amiből pontosan kiderül, mit tartalmaz a megbízási díj, mi történik, ha megadott határidőre nincs kész a munka, és mennyi ideig élhetünk a garanciával. Ha mindezt elhanyagoljuk, és ehelyett csak szóbeli szerződést kötünk, akkor egy csomó kellemetlenséget zúdítunk a nyakunkba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek