no

Könyvajánló: röhögjön, egyen, izguljon vagy olvasson Kálmán Olgáról!

Azoknak ajánlunk most könyveket, akik szeretik időben beszerezni az ajándékokat karácsonyra. Ez utóbbi azért is bölcs döntés, mert ha ezt november 29-én teszik, jókora kedvezmény is ütheti a markukat a Black Friday, azaz a fekete péntek miatt. Az ünnepek miatt a november végi könyvajánlónkban igyekeztünk mindenféle témában válogatni, hogy ajándékozni is legyen mit, meg olvasni is.

163438735

Így fordulhatott elő, hogy elsőként inkább nevetni támadt kedvünk, és a sírást, a kiábrándító valósággal együtt hagyjuk a végére, és kezdünk Jonas Jonasson Az analfabéta, aki tudott számolni című könyvével. Jonasson azért is ajánljuk, mert a svéd írót egyfajta Rejtő-inkarnációnak tartják, akinek előző, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című írása is nagy sikert akarott. A sztori szerint a svédeknek atombombájuk van, amiről csak Holger tud, aki nem is létezik, csak az ikertestvére, aki szintén Holger. Kapisgálják? Akkor olvassák el, hátha majd úgy.

B1089212

Persze azt sem felejtjük el a nagy nevetgélés közepette, hogy mi is nőből, még az is előfordulhat, hogy anyából vagyunk, olvassunk hát bele Nagy Réka új könyvébe, az Ökoanyu - Egyszerűen zöldbe, ami (ígérete szerint) majd környezettudatos és takarékos háztartási ötletekkel dobja fel a családanya hétköznapjait. Az írónő szerint tőlünk függ, hogy mit teszünk a kosarainkba, szerintem meg a gyerekeinktől, de legyen neki igaza. 

E havi ajánlonkhoz szakértő véleményét is kikértük, csak és kizárólag ezért szólunk, hogy szakácskönyvet is ajánlunk, persze abból is egy extrémebbet. Posta Renáta tollából származik a Paleolit konyha hedonistáknak, aminek borítóján a következő szöveg áll: "A paleolit étrendről a többségnek a diéta és a lemondás jut az eszébe. Nekem a fittség, az életerő és a tartós karcsúság mellett a jóllakottság és az élvezetes étkezések." Száz receptet és hasznos tudnivalókat is ígér, mondjuk, érdemes előtte azért belelapozni...

B1070621

Mivel ennek a cikknek az írója egyszerűen képtelen felfogni, miért vágnak ki azért fákat, hogy néhány olvasó soványabb legyen, így visszatérünk a szórakoztató irodalomhoz, azon belül is a thrillerhez, hiszen Jeff Abbott Adrenalin című könyvét ajánljuk,. Ha se nevetni, se környezettudatosan élni, se enni nincs kedve, vagy ezekben a témában már penge. Mondjuk, arra is jó a regény, hogy férfinak ajándékozzuk, hiszen akad benne CIA, elrabolt feleség, nehezen megölhető főhős, és minden, ami egy jó krimihez kell.

Ha valaki, mi aztán nagyon unjuk a politikát, de hátha ön nem így van ezzel, és kíváncsi Kálmán Olga Egyenes beszéd című írására. A könyv ajánlóját maga Esterházy Péter írta, ami egyrészről menő, másrészről meg jól össze is foglalja, amit tudni kell róla: "Fölkészült, munkás, tisztességes, szenvedélyes, vagyis valóságos újságíró, ilyenből azért nem sok van ebben az országban. Vajon miket mond a könyvében? Ez akkor is érdekes, fontos, ha egyetértünk vele, és akkor is, ha nem. És akkor is, ha hol igen, hol nem. És úgy tűnik, más eset nincs."

A végére hagytuk Hidas Judit Hotel Havanna című novelláskötetét, ez lenne a hónap könyve a kiábrándító valóság témakörében. Az írónő nemrégiben megnyerte a Libri és a Litera közös novellapályázatát, amelyet Timur Vermes Nézd ki van itt című könyvének szellemében megírt szövegeknek ítéltek oda. Persze a Hotel Havannát nem ezért kell elolvasni, hanem azért, mert tényleg jó. Általában nőkről szól,és talán jobb is, ha csak nők olvassák el.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek