Tudjuk, hol vesz műfenyőt idén télen

Egyre többen döntenek amellett, hogy karácsonykor műfenyőt állítanak, ez szerencsére ma már nem ciki, és nem is nehéz beszerezni a megfelelő darabokat. És hogy azok milyenek? Az ideális darabnak fenyőfa formája van, nemcsak pár drótból és némi műanyagból áll, sőt, még csak nem is ritkás, és nincs elviselhetetlen műanyagszaga, ami miatt a szomszédos lakásokban sem bírnak megmaradni. Körbenéztük, hol, milyen műfenyőket kapni. 

A műfenyő pozitívumai között elsőként szokták emlegetni az érvet, miszerint csak egyszer kell megvenni, plusz - ami talán a legfontosabb -: az elkeseredett, megalázó kínlódással járó talpba faragást sem kell újra és újra átélni. Az is igaz, hogy fenyőket sem vágnak ki miatta, így a környezetet is kíméli – más kérdés, hogy a műfenyő előállítása vagy kidobása mennyire terheli meg a környezetet, amelyben amúgy már rég létezik a direk karácsonyfa céljára ültetett, ergo kivágható fenyőültetvény is. Azt is pozitívumként szokták emlegetni, hogy a műfenyők szép szimmetrikusak, így nem kell összevissza forgatni őket ahhoz, hogy elrejtsük a görbületet, vagy a kopár lyukakat, amik ugye, gyakran előfordulnak az élő fenyőknél.

shutterstock 149239238

A negatívumok között mindig felmerül, hogy ez akkor sem olyan, mint az igazi, nincs fenyőillat a lakásban, viszont ez áthidalható néhány fenyőággal. Sokan az előbb említett hazacipeléses-faragásos-kikötözős hercehurcát is a karácsonyi készülődés fontos elemeként tartják számon, illetve szeretnek csak simán megszabadulni január elején a fától, nem pedig őrizgetni egy dobozban (ahol így egész évben helyet foglal). Ha a fentieket átgondolta, és mégis a műfenyő mellett dönt, nézzük, mik a lehetőségei.

Ha az internetről rendel, akkor el se kell mennie érte, ez tehát mindenképp kényelmes megoldás. De akár egy hétvégi bevásárlás során is beszerezheti a megfelelő darabot a hipermarketekben vagy a legnagyobb barkácsáruházak egyikében.

Az Auchan inkább az élő fenyők mellett voksolt, azokból több fajta is akciós lesz a hétvégén náluk. Ugyanígy tett idén a Bauhaus is, akiknél csak egyetlen, nem túl csinos műfenyő akciós, de legalább bőven válogathatnak az élő fák közül. A Tescóban viszont minden műfenyő 30%-kal olcsóbban vihető haza. Nem ezek egyébként a műfenyők legszebb darabjai, de árban biztos, hogy verhetetlenek, már ha az évről évre dráguló élő fenyőket vesszük alapul.

Baumax

Az áruház ajánlatából a fehér műfenyőt nem igazán tudjuk hova tenni, de el kell ismerjük, aki ilyet vesz, nyílt kártyákkal játszik, fel sem merül senkiben, hogy a fa esetleg igazi. Ebből a 120 centis verziót 4990 forintért veheti meg, a 180 centis pedig 11 990 forintba kerül. A hagyományos zöld fenyő 13 990 forintról indul, ez a 150 centis ára, de rendelésre egészen 3 méteresig tudnak műfenyőt biztosítani, ami 60 990 forintba kerül.

Baumax

OBI

Itt a Colorado műfenyő nagyon jó árban van, 90 centiset 2999 forintért vehet, a legnagyobb, 210 centis változat 16 990 forintba kerül, ezen egyébként 949 ág van. Fehér fenyőt itt is kap, több méretben is, egészen 3999 forinttól a 210 centis magasságig, ami 21 990 forintba kerül. Olcsó, viszont egyáltalán nem szép műfenyőt már 1199 forintért lehet venni, ez a 90 centis verziót jelenti. A 180 centis 4999 forintba kerül, a 210 centis pedig 6999 forint. Ettől egyébként sokkal jobb a Borino típus, igaz, ebben a 180 centis már 14 990 forintba kerül, a legdrágább változatból pedig 24 990 forintba kerül a 150 centis változat.

Obi2

Praktiker

Azt már említettük, hogy a Praktikerből akár házhozszállítást is lehet kérni. Na, náluk műfenyőt is talál minden méretben, ráadásul minden típusban is. Van olyan, ami annyira életszerű, hogy még „hajtások” is lettek rá festve. Az extra dús hatású, tűzálló (bár szerintünk csak nem annyira gyúlékony) 180 centis fák 15 990 forinttól vásárolhatóak meg, de kisebbet már 3790 forintért (90 centis változat) vagy 6990 forintért (120 centis változat) is talál. A csúcs a 3 méteres, különböző tűlevélhosszúságú, 1797 csúccsal rendelkező fa (vagyis ennyi ágat talál rajta, ami tényleg elég sok, bár sosem számoltuk meg, mennyi van az igazi fenyőn), ami 82 990 forintba kerül.

Praktiker

Műfenyőt az internetről

Ha nincs ideje vagy kedve elmenni a boltokba, de van olyan merész, hogy az internetről rendelne fenyőt, akkor a Praktiker webshopja mellett talál több olyan helyet is, ahol válogathat, házhoz is szállítják, sőt még garanciát is vállalnak rá. Az árak igen változatosak mérettől és típustól függően, de akár olyan műfenyőt is beállíthat a lakásba, aminek havas (hatású)ak az ágai, és olyat is, amin különböző méretűek a tűlevelek az élethű hatás kedvéért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek